Днешното пленарно заседание в парламента започна със спор за носенето на предпазни маски от народните представители.

БСП поиска защита на депутатите срещу показването им по медиите във връзка с епидемиологичните мерки. От трибуната на парламента Валери Жаблянов (БСП) поиска защита от "електронния терор" на медиите, които снимали депутати без маски в пленарната зала. Той подчерта, че всеки от народните представители се отнася отговорно към нажежилата се епидемична обстановка, към действията на правителството и никой не подценява ситуацията.

От ГЕРБ ги контрираха, че носенето на маски е задължение на всички граждани и се противопостави на твърденията на БСП за медиен тормоз върху депутатите заради епидемиологичните мерки.

Вчера по национални телевизии и електронни медии назидателно бяха показани депутати, които не носят маски в пленарната зала, усмихват се, разговарят помежду си, така да се каже - нарушават обществения ред, аргументира се социалистът. Затова от левицата настояват ръководството на парламента да направи всичко възможно да се прекрати "електронният терор върху народните представители", дискредитирането на отделни депутати, нанасяне на морални щети върху тях.

Тази медийна, по думите на Жаблянов, вакханалия подрива авторитета на НС. Той поиска от ръководството на парламента да предприеме мерки народните представители да бъдат защитени от "подобни издевателства".

"Да се прекрати електронния терор, дискредитирането на депутати в телевизии, снимането, неуместното показване и нанасянето на правни и други щети върху народните представители. Това подрива авторитета на народните представители", отсече Жаблянов.

"Да започнем сами, от себе си, спазването на мерките, след като изпълним задълженията си - това ще бъде разисквано", отговори му председателстващият заседанието Емил Христов.

Последва декларация на ГЕРБ, с която управляващите категорично се противопостави на твърденията на БСП за медиен тормоз върху депутатите заради неспазване на някои от тях на епидемиологичните мерки.

"Не смятаме, че снимането на депутати без маска е издевателство над народните представители и е подборно, заяви от трибуната Тома Биков. Той уточни, че са снимани хора, които са без маски. Половината от вашата ПГ вчера беше без маски при положение, че здравният министър издава заповед за всички българи да носят маски при определени условия и те биват глобявани, коментира той. Нормално е медиите да проявят интерес как се спазва разпореждането в НС", подчерта Тома Биков от ГЕРБ.

Той припомни на Валери Жаблянов как, когато медиите бяха качени в зала "Запад" на НС заради извънредното положение, са говорили, че се ограничава свободата на словото.

Сега наричате издевателство това, че медиите са в пленарната зала и снимат когото решат, обърна се Биков към левицата. Няма как, категоричен е той, да кажем на медиите какво да снимат и какво да покажат, очевидно се снимали лица, които са разпознаваеми във вашата партия.

Не сме съгласни медиите чрез ръководството на НС да бъдат ограничени и да им бъде казано кои хора да показват, обявиха управляващите.

Не сте така чувствителни, когато снимат и показват нас по една или друга причина, продължи Тома Биков. Той допълни, че за да не ни поставят на 111-то място по свобода на словото, подобни коментари от тази трибуна са недопустими.

Медиите са неудобство за политическия елит в една демократична страна, но са от основните фактори, които очертават демократичността на една страна, подчерта политикът. Ако им даваме съвет какво да правят, рано или късно ще стигнем до там, откъдето започнахме - да се борим за свобода на словото, предупреди Биков.

Валери Жаблянов взе думата от трибуната, въпреки че председателстващият НС Емил Христов се колебаеше дали да му я даде, пропускайки правилото, че не може да има обяснение на декларация.

Това предизвика забележка към него от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов за недопустимо водене на днешното заседание.

Водим дебат имаме ли задължения по конституция, трябва ли да ги спазваме, а всъщност разменяме реплики, с които даваме лош сигнал към българските граждани, посочи той.

В обяснението си преди това Жаблянов видя стремеж на управляващите да спечелят политически точки от създалата се ситуация. Правата на гражданите са присъщи на всеки един от нас и не се защитават единствено от медиите, медиите също могат да нарушават, да злоупотребяват с права, подчерта представителят на БСП.

Освен, че имаше нарушение, и сигналите, които излъчваше са неправилни, излишни, на свой ред констатира и председателстващият Емил Христов.

Вчера от Регионалния здравен инспекторат в София обявиха, че ще наложат глоби на депутатите, които са били без маски в пленарна зала и ще ги издирят чрез снимки и кадри от медиите. Глобата е 300 лева. Днес обаче за втори пореден ден има депутати, които работят без маски в пленарната зала.