Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков и представител на дружеството "Парк Мария Луиза" имат различни обяснения за незаконната сеч на дървета в Борисовата градина. Двамата бяха изслушани от общинските съветници на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). След това пред журналисти Трайчо Трайков нарече случилото се "наглост" и определи сечта като "преднамерено действие". Тодор Тодоров, пълномощник на дружеството, което по договор трябва да възстанови къпалнята "Мария Луиза" заяви, че премахването на живи дървета е грешка и че тепърва фирмата ще проверява как и защо се е случило това.

По думите на Трайчо Трайков дружеството е получило разрешително от район "Средец" за премахване на изсъхнала растителност, но в парка е изсечена съвсем друга растителност. Вкарана е тежка техника, без предварително да се уведоми Общината, както изисква законът.

Те са получили разрешителното и на следващия ден, без дори да изчакат да минат 48 часа, без да уведомят някого, са вкарали техниката в парка и са изсекли съвсем други дървета, каза Трайков. Той показа пред журналисти снимка на терена, където се виждат маркирани дървета - изсъхнали борове, които е трябвало да бъдат премахнати. Всъщност е изсечен масив от жива гора, обясни кметът на район "Средец".

СОС разгледа казуса за сечта в Борисовата градина

Снимка: БТА

Няма как да става дума за каквото и да е било объркване. Това, според мен, е преднамерено действие, каза още Трайков. Той отправи призив към Столичната община категорично да прекрати договорните си отношения с въпросното дружество. На тези хора не може да им се вярва, трябва да се заяви ясно, че с тях няма да се работи и да не им се дават разрешителни, обясни позицията си Трайчо Трайков. Той смята, че къпалнята трябва да се върне във владение на Общината.

Обяснението на Тодор Тодоров от дружество "Парк Мария Луиза" е, че премахването на дърветата вероятно е с цел да се направи просека, по която да влязат тежките машини, които да разчистят сухите дървета и треви. Той обаче заяви, че тепърва фирмата ще направи проверка как и защо са отсечени живи дървета. Дружеството има готовност да изпълни проекта за възстановяване на къпалнята, каза още Тодоров. И добави, че вече има издадена виза за проектиране, сега очакват строително разрешение.

На въпрос защо са отсечени дървета, които не са посочени в разрешителното на район "Средец", Тодоров отговори, че това се е случило в рамките на един ден, извършила го е фирма, наета от дружеството като подизпълнител. Ако фирмата е премахнала дървета, ние ще компенсираме това, обясни още Тодоров.

Тодор Тодоров от дружество "Парк Мария Луиза"

Снимка: БТА

По думите му те не са уведомили район "Средец" предварително, че ще влиза техника на терена, защото извършвали дейността за първи път и направили пропуск. На въпрос защо фирмата не е премахнала маркираните от Общината дървета, той отговори, че е била спряна и не е стигнала до тях.

По-рано днес, на заседанието на СОС, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че дърветата в Борисовата градина са били изсечени абсолютно незаконно и без позволение. На дружеството "Парк Мария Луиза" ще бъде наложена глоба в размер на 100 000 лева.

Как съветниците коментираха казуса

Пред медии председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че очакват незабавни действия от МВР и прокуратурата за разследване на тези тежки нарушения, да се установи дали е налице престъпление. Ние от Общинския съвет и всички граждани на София искаме справедливост, искаме цялата строгост на закона да се стовари върху нарушителите, за да е ясно, че никой не може да си помисля да сече безразборно в парковете на София, каза още той.

Според Георгиев входният билет да секат дървета в Борисовата градина е издаденото от Трайчо Трайков разрешение и с него те са се легитимирали, и са влезли в Борисовата градина. По думите му това не е разрешение да се секат тези дървета, затова говорим за много тежки нарушения от тяхна страна.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Снимка: БТА

Той отрече да имат намерение да изкупуват акции или да продават общинските, а вариант за отчуждаване не може да бъде реализиран. Не може да отчуждим за къпалня терен, в който има къпалня, коментира той. Според Георгиев вариант е възстановяване на къпалнята, което е задължение на собственика.

Той посочи, че работна група по темата за сечта в Борисовата градина ще започне работа от понеделник.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всички граждани са разбрали за незаконната сеч от публикации във Фейсбук. Очевидно само Общината и институциите не бяха разбрали навреме, за да я спрат, повече от два дни продължаваше тази незаконна сеч, коментира той.

Борис Бонев

Снимка: БТА

По думите му от днешното изслушване в Общинския съвет е станало ясно, че абсолютно всички, от които е зависело да бъдат опазени тези дървета, прехвърлят отговорността на някой друг.

В момента е спазен абсолютният минимум на закона, но законът не забранява да се заложат повече изисквания по отношение на информираността, на процедурите, които трябва да бъдат извървени от тези, които искат да секат, посочи Бонев.

Общински съветник от ГЕРБ, председател на комисията по архитектура и неговото студио, са автор на идейния проект за възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", каза още Бонев.

Днес от изслушването стана ясно, че "фирма на Вълка наема фирма на Вълка, за да изсече дървета в имот, контролиран от Вълка"- ето това е действителността, в която живеем, коментира Бонев.

Саморасляците не са премахнати, но за сметка на това стогодишните борове са изравнени с поляната, с раздробени корени и стебла, за да няма абсолютно никакво доказателство колко от тези дървета са били отрязани, каза още Бонев.