Размерът на външния дълг с удължаването на бюджета стана причина за нов спор в парламента. След почивка заседанието беше подновено с обсъждането на декларацията на "Продължаваме промяната", с която се настоява правителството да изпълни задълженията си и да внесе нов бюджет за догодина.

От БСП алармираха, че това може да бъде първият кабинет, който не е изпълнил конституционните си задължения, и заговориха за мизерия и липса на икономически растеж.

"Няма как да се съгласим с удължаване на показателите от тази година. Много колеги казаха, че ситуацията е различна. Инфлацията е резултат от промените в Европа и в света - от COVID кризата не са се възстановили вериги на доставки, оскъпи се транспортът, забави се производството, повишиха се цените, увеличи се безработицата, понижи се растежът. Второ - войната, която се води в Украйна също доведе до драматични промени. Няма как, абсолютно безумие е бих казал да продължаваме бюджета от 2022 г. за 2023 година", категоричен беше Гечев и призова отново служебният кабинет незабавно да внесе нов бюджет.

По думите му в удължения бюджет е заложен само 1,6% икономически растеж, който е по-нисък от този на Полша и на Румъния. "Тоест на нас ни се казва разликата с Румъния ще расте", посочи още депутатът от БСП.

Заложен е бюджетен дефицит при изключително висок дълг от 15-16 млрд. лева годишно, тук камбаните бият. Не са обяснени факторите какво ще направи служебното правителство, че този дълг да бъде по-нисък, как ще се повиши стандартът на живот на българите. Заложена е мизерия, влошава се изоставането ни от другите държави, коментира още Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Снимка: БТА

След него думата взе Мустафа Карадайъ от ДПС. 

"Миналата година по това време имаше внесен проектобюджет от служебен кабинет, декември месец се избра и редовен кабинет. Той не разгледа бюджета, ние изчаквахме да си внесе неговия си бюджет въпреки законовите срокове", коментира депутатът. 

По думите му твърденията, че държавата е оставена на автопилот, не са верни.

"Вчера приехме на първо четене удължаване на бюджета за 2022 г.", припомни Карадайъ и отбеляза, че  вътре в удължителния закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но в рамките на тези приходи.

Снимка: БТА

Той коментира още, че трябва да водят и дебат още колко дългове можем да си позволим като държава, кой и как ще ги плаща, дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски. В момента това са дългове на цената на изборния популизъм, а не с грижа за българските граждани, каза Карадайъ.

Асен Василев от ПП пък призова Гечев да купи гинкобилоба и да я даде на Карадайъ, понеже не помнел как е бил приет миналата година бюджетът.

В парламента трябва да има бюджет, независимо от неговите параметри, за да може народните представители да си свършат работата", подчерта бившият финансов министър.

Васил Пандов от ПП възрази, че не е съгласен, че с този закон за удължаване могат да правят преразпределение на разходи или на приходи. Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм убеден, че не можем между първо и второ четене да превърнем закона за удължаване в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет, заяви той, цитиран от БТА.

Пандов отбеляза, че правителството има задължение по конституция да внесе проект на бюджет.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък подкрепи колегата си от ДПС с аргумента, че от парламентарната група задавали въпроси, които предизвикват притеснения в обществото.

От своя страна Мустафа Карадайъ посочи, че за осем години участие на ДПС във властта - от 2001 г. до 2009 г., са се върнали 16 млрд. лева дълг, средно по 2 млрд. дълг на година. Той припомни, че са критикували ГЕРБ за тяхното управление на страната, защото от 2009 г. до 2020 г. те са натрупали 20 млрд. нов дълг за десет години, средно по два милиарда дълг на година. Сега в момента обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички рекорди за последните 32 години - 15 млрд. дълг на година, не за десет години, обърна се той към ПП.

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров призова да се прекъсва говорещият, когато се говорят неистини и лъжи от трибуната. По време на управлението на правителството "Петков" дългът е паднал с 2 млрд. номинално и като процент от БВП, посочи той, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев коментира, че тези 15 млрд. са фикция, лъжа. Тази лъжа е казана единствено, за да може средствата, вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми, допълни той. Василев посочи, че целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в БНБ.

Снимка: БТА

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС попита Асен Василев защо предишното правителство не е изтеглило по-евтин кредит - на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5% . Вие сте лично отговорен за тези 3% и за този милиард на година и точно Вие да излезете от тази трибуна и да говорите за морал ми идва малко в повече, каза Добрев.

В спора Добрев намеси и темата за цената на газа и посредниците. За вашата пламенна защита на "Газпром" и договора им в България нямам какво повече да добавя, отговори му Асен Василев.

Делян Добрев коментира: "Г-н Василев, вие пак от "Газпром" купувахте, само че заделяхте едни 30 процента върху цената, която всички български граждани плащаха, за вашите посредници".

Снимка: БТА

Г-н Тошко Йорданов вече си плати за лъжите от тази трибуна, г-н Добрев ще си плати също, заяви в отговор Асен Василев.

Усещам в тази зала да броди един призрак с допускането, че пътят за икономически прогрес е непрекъснатото генериране на нови дългове, което е притеснително, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. Не бива да допускаме в парламента да се появи мнозинство тип "икономическа шарлатания", добави той, предаде БТА.