Брифингът ще се проведе в четвъртък от 12,30 часа в Пресклуба на БТА, съобщиха от агенцията. Първоначално се твърдеше, че той ще се състои на 6 януари, Богоявление. 

По неофициална информация заедно с Местан пред медиите ще говорят и Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Венцислав Каймаканов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али, които го подкрепиха и обявиха, че напускат парламентарната група на ДПС, съобщи "Дневник".

С най-голям интерес се очаква да се разбере дали отцепниците ще сформират нова партия.

Бившият вече областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел - Бахри Юмер, който също мина на страната на Местан в спора с Ахмед Доган за подкрепата към Турция, коментира пред кърджалийския сайт 24rodopi.com: 

Атаките срещу г-н Местан в последните дни са жестоки. Нерде ислямска партия, нерде Местан?! Имайте търпение, ще научите много интересни неща. Нашият път е ясен - защита на правата и свободите на хората и евро-атлантическите ценности".

Юмер потвърди информацията, че в последните дни Лютви Местан се е срещнал с двама посланици от държави-членки на Европейския съюз, а днес му предстоят още три разговора с дипломати. Очаква се на пресконференцията той да оповести причината за тях, увериха неговите приближени.

Миков защити Доган: Никой от БСП не се е крил в посолство 

Междувременно днес лидерът на БСП Михаил Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процесите в ДПС, но в контекста на националната сигурност посочи, че поведението на Турция надхвърля добросъседските отношения, а български политици с действията си не утвърждават авторитета на страната ни, предаде БТА.

"С интерес ще следим по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиционна политическа сила, която представлява интересите на нейните избиратели. Това за нас е все още отворен въпрос. Смятам, че по-големият въпрос е къде стои България - малко в сянката на един свой много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските ценности", добави той.

По думите му тепърва ще трябва да видят позиционирането в парламента на тези депутати, които вече не са в групата на ДПС.

"Що се отнася до посолствата - поне аз нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство, включително в началото на прехода. Това е въпрос на морал и почтеност, и то може би от времето на Петко Каравелов", добави Миков.

След свалянето на Местан се разбра, че той е търсил подкрепа в турското посолство, а премиерът Бойко Борисов заяви, че премиерът Ахмет Давутоглу и президентът Реджеп Ердоган са искали от него да го подкрепи. 

Миков заяви още, че анализът на Доган за случващо се в света и Европа е добър. По думите на социалиста от БСП многократно са повтаряли част от тези констатации - че България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад.

"Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя", добави Миков.

Гяуров: Не вярвам във версията за шпионаж

"До момента аз поне не съм видял нито едно сериозно доказателство за обвързаността на Лютви Местан с турските специални служби”, коментира по-рано пред Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Според него отстраняването на Местан е опит на Доган да преопакова ДПС и да го направи по-сдъвкваемо за публиката.

"Не вярвам във версията за шпионаж, тя се лансира много упорито от няколко медии, за които не е тайна, че обслужват интересите на ДПС. Местан е част от ядрото на ДПС от много години и вероятно той самият е участвал в „опрасквания” през последните години и би трябвало да му е ясно какво ще му се случи”, добави той.

АНКЕТА: Ще направи ли своя партия Лютви Местан?