Тази дефиниция на българския олигарх представи в студиото на bTV лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той обаче предпочете да не навлиза в конкретика, като единствено посочи, че влиянието на Делян Пеевски в държавата и ДПС е „значително”: „Точно затова е продуцирана тезата, която, оказва се, не е само мит, че ДПС се определя като партия на бизнес интересите”.

Със заявката, че ще развали неделното настроение на българските премиери, бившият председател на движението подчерта, че министър-председателите от последните години могат да кажат кои са българските олигарси.

Затова и той посочи, че би говорил по темата в тяхно присъствие, като задава въпроса: „Вие, г-н премиер, кои олигарси създадохте?”.

Оказа се, че Местан няма представа дали има олигарси и в бившата си партия: „Зададох този въпрос в писмена форма на г-н премира, аз не съм компетентен, защото не съм осигурявал противозаконно възможности за трупане на корупционни капитали”.

Ролята на Ахмед Доган

Местан коментира значително по-задълбочено процесите в ДПС и ролята на Ахмед Доган в тях. Според него на 17 декември с „програмното” изказване на почетния председател (след което станаха факт лидерските рокади – б. р.) са били занулени всички усилия движението да се освободи от образа на „олигархична партия, която прокарва проруски интереси”.

„Всички ние 26 години виждахме амбивалентната същност на тази партия – либерален етикет, зад който се крие една по същество тоталитарна система за вътрешнопартийно устройство, при която в крайна сметка се случва това, което каже единственият и незаменим лидер, който, освен претенцията да бъде основател на тази партия, има и претенцията да бъде неин собственик”, обясни Местан.

Той даде конкретен пример: „3 години колегите приветстваха политиките по отношение на „Южен поток”, по отношение на края на кабинета „Орешарски”, декларациите за украинската криза, за убийството на Немцов. Ръкопляскаха и на декларацията за сваления руски самолет. Дори виждах сълзи в очите на колегите, толкова бяха впечатлени.

На 17 декември един човек им каза, че декларацията е политически гаф. Няма политическа съвест, всички по команда са съгласни, че тази реч е политическа грешка”. Според Местан грешката е на Доган.