Заседанието започна с българския химн и с химна на Европа. Присъстваха бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. В залата присъстват около 200 души, предаде БТА.

По силата на закона политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които образуват инициативен комитет. Той приема учредителна декларация, в която са посочени основните принципи и цели на политическата сила. Декларацията трябва да бъде публикувана най-малко в един национален всекидневник.

За учредяването на партията са необходими подписите на 2500 души. След заседанието на Инициативния комитет се предвижда насрочване на учредително събрание, на което трябва да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права.

На събранието се приема устав, избират се ръководни и контролни органи на партията. До три месеца след учредителното събрание партията трябва да се регистрира в съда, който разглежда молбата за регистрация в едномесечен срок от подаването й. Съдът се произнася с решение в 14-дневен срок след заседанието.

Йордан Цонев: Опит за присвояване на електората на ДПС

Партията ДОСТ е опит за подмяна на ДПС и присвояване на електората му, каза народният представител Йордан Цонев пред bTV във връзка с предстоящото учредяване на партията на изключения от ДПС Лютви Местан.

"По повод учредяването днес на партията на г-н Местан ще цитирам част от словото на г-н Доган в онази паметна вечер. Той се обърна към всички и към него и каза: ДПС не може да бъде изградена отново, ДПС не може да бъде подменена.

Това, което днес ще се случи е опит за подмяна на ДПС, опит за изграждане на нова партия с цел подмяна на ДПС и този опит започва с опит за присвояване на идеологията и развитието на ДПС и ще бъде направен опит за присвояване на електората на ДПС", заяви Цонев.

Според него случващото се трябва да бъде обяснявано, защото не е безопасно за страната.

Депутатът посочи, че първата подмяна, която се опитват да направят е, че ДПС вече не е либерална партия, а втората- че ДПС не е евроатлантически ориентиран, а е "проруска партия".