Председателката на парламента Рая Назарян, депутатка от ГЕРБ, отказа и пред президента да заеме поста на служебен премиер. Това стана по време на среща на "Дондуков" 2 по покана на Румен Радев, който по-рано днес посочи, че от потенциалните кандидати не е разговарял само с нея до този момент.

"Обсъдихме моето евентуално съгласие за приемане на поста служебен министър-председател на Република България  и аз пред него препотвърдих моята позиция, а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон в предизборната кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес", коментира пред медиите Назарян на стълбите в Президентството.

По думите й това решение е в резултат на убеждението, че "ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон или диалог за партиите в една предизборна кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес".

"Ясно заявявам пред вас, че ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички политически формации и ще се бори за честна победа", каза каза представителката на партията на Бойко Борисов, която в момента е пръв сред равни в 50-ия парламент. Би било нечестно, според нея, партията да има служебен премиер.

Разговорът бе във връзка с чл. 99, ал. 5 от Конституцията и кръга лица, които може да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Снимка: БТА

Назарян обобщи, че с Румен Радев са провели съдържателен и дълъг разговор по всички важни теми пред страната, включително близкото и средносрочното й бъдеще, както и "връщането на добрия диалог между партиите, който трябва да продължи в кампанията, защото е важен за избирателната активност".

След промените в Конституцията президентът може да избира служебен премиер сред председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

При избора на Димитър Главчев всички останали бяха декларирали отказ, а омбудсман и зам.-омбудсман в момента няма, след избора на Диана Ковачева за европейски съдия и подадената оставка от заместничката й. Тепърва предстои процедура за избор на нови от Народното събрание. Първия път пък ръководството на БНБ отказа премиерския пост, а един от подуправителите, Андрей Гюров не може, дори да иска, тъй като е отстранен заради конфликт на интереси.

С днешна дата отказ пред президента декларира и парламентарната шефка Рая Назарян. От списъка с правоимащи съгласие да повтори мандата изрази единствено Димитър Главчев, който допреди да стане служебен министър-председател оглавяваше Сметната палата. В същото време от БСП изразиха убеденост, че той няма да бъде повече служебен премиер и ще има нов.