БСП очаква нов служебен премиер да бъде назначен от президента Румен Радев на мястото на сегашния Димитър Главчев.

"При всички случаи служебният премиер ще е нов, какво ще е името му, президентът ще каже", заяви изпълняващия функциите на председател на партията Атанас Зафиров.

Той не изрази изненада от провала на третия мандат, който по-рано днес ИТН върна.

"След като първата и втората политическа сила не положиха достатъчно сериозно усилия, очаквано третият мандат също е неуспешен", коментира пред журналисти Зафиров, цитиран от БТА. "Очаквах по-продължителни разговори, по-сериозен опит да бъде съставено правителство", добави той.

"Ако ние бяхме мандатоносители, бяхме готови да предложим малко по-друг подход - среща с неправителствения сектор, синдикатите", каза политикът от БСП. И посочи, че очакват служебно правителство и честни избори.

Социалистите ще продължат усилията за консолидация на лявото политическо пространство, добави още депутатът.

"Ще участваме в изборите с амбиция да покажем добър резултат, увери той.

Попитан как ще бъдат редени кандидатските листи в левицата, заради казуса с председателското място в БСП, Зафиров отговори: "Както винаги сме ги редили - отдолу нагоре". "Предстои заседание на Националния съвет, на което да получим мандат, за да проведем нашите коалиционни разговори и да уточним коалиционния механизъм, на базата на който ще подреждаме нашите листи", уточни той.

Зафиров коментира, че му е трудно отсега да каже какъв би бил съставът на следващия 51-и парламент.

"На този етап сме отворени за диалог с всички", каза той. Според него се е видяло, че може да има диалог между партиите. Той добави, че поредните предсрочни избори показват, че има тежка политическа криза, която, според него, е "проекция на състоянието на българското общество".

По-рано днес "Има такъв народ" върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. С това предстои да се задейства процедурата за назначаване на нов служебен кабинет и свикване на предсрочни парламентарни избори. В този момент започва и срещата на държавния глава с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е потенциален кандидат за служебен премиер, според новите разпоредби на Конституцията.

ИЗБРАНО