Ако президентът Румен Радев ми предложи отново поста на служебен премиер, аз ще го приема, потвърди отново на брифинг в Министерския съвет настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев.

"Питате ме едно и също, процедурата е в ход. Конституционният съд остави тази част в действие. Ако президентът ми предложи поста, аз ще го приема. Вършим си работата прилично. Да не забравяме, че организирахме чисти и прозрачни избори, каквито не сме виждали до този момент. Ако някой има друго да каже по темата, съм готов много да споря", каза Главчев

Служебният премиер допълни, че би приел отново поста заради добрата работа със своя екип, който, по думите му, си върши работата добре. "Решаваме проблемите, които възникват във времето", посочи той.

На въпрос дали би направил рокади в сегашния състав на правителството за пореден път каза, че първият, който ще смени, е външният министър т.е. себе си, тъй като в момента той съвместява постовете на премиер и шеф на МВнР.

Малко преди това на среща с държавния глава бе досегашният председател на парламента Рая Назарян, който посочи, че от потенциалните кандидати за служебен премиер не е разговарял само с нея до този момент.

Рай Назарян обаче отказа да поеме поста с аргумента, че според нея ярки политически фигури не бива да бъдат начело на служебно правителство.

"Ясно заявявам пред вас, че ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички политически формации и ще се бори за честна победа", каза представителката на партията на Бойко Борисов, която в момента е пръв сред равни в 50-ия парламент. Би било нечестно, според нея, партията да има служебен премиер.

До предложението на президента към Рая Назарян да стане служебен премиер се стигна след като по-рано днес "Има такъв народ" върна неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. С това приключи т. нар. парламентарна рулетка. Президентът Румен Радев ще трябва да насрочи седми парламентарни избори за последните три години. Преди това той следва да проведе консултации с представители на парламентарните формации във връзка с назначаването на служебно правителство и възможните кандидати за поста премиер.

Кой може да бъде служебен премиер

След произнасянето на Конституционния съд остана ограниченият кръг от хора, измежду които президентът може да избира служебен премиер. Това са:

  • председателят на Народното събрание - Рая Назарян от ГЕРБ;
  • управителят или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев (ГЕРБ) и Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител - Андрей Гюров (ПП-ДБ), е в неплатен отпуск и води дело за отстраняването си от поста;
  • председателят или зам.-председателят на Сметната палата - настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ);
  • омбудсманът или негов заместник.

Димитър Радев, Петър Чобанов, Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров вече отказаха на президента по време на консултациите през март за съставяне на сегашния служебен кабинет. Не се очаква да са променили позицията си.

В момента няма избран омбудсман, а доскорошният заместник на Диана Ковачева - Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет. Засега не се очертава депутатите да изберат нов омбудсман в следващите седмици, тъй като те излизат във ваканция от 17 август. Така че кръгът за избор на служебен премиер се стеснява и много вероятно е на Главчев отново да поеме този пост.

ИЗБРАНО