Мюсюлманското вероизповедание празнува Рамазан Байрам - месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Президентът, служебният премиер, председателят на парламента и политици честитиха празника на мюсюлманите у нас.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

В приветствието си президентът Румен Радев изрази надежда стремежът към духовно възвисяване, смирение и опрощение да намира нови сили по пътя на човеколюбието и съхранението на морала.

Държавният глава пожелава на представителите на мюсюлманското изповедание в България здраве, разбирателство и благоденствие.

"Поздравявам най-сърдечно по случай празника Рамазан Байрам всички мюсюлмани, като им пожелавам здраве, щастие и благоденствие!",  написа във Фейсбук профила си и служебният премиер Димитър Главчев.

Отец Златко от храма "Свети Архангел Михаил" (ляво) и районния мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб пиха традиционно "кафе на толерантността"

Снимка: БТА

"Байрамът сплотява хората независимо от различията по религиозен или етнически принцип. Времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри, да се отзоваваме на повика на всеки, който има нужда от помощ и да бъдем съпричастни към проблемите на всеки. Уважението към по-възрастните и най-вече уважението към родителите е най-важното духовно дело, което никой не бива да забравя. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия е задължение на всеки. Това е най-малкото, което всеки може и е длъжен да направи", добави Главчев.

Той подчерта, че Байрам е време за равносметка. Затова нека всеки от нас се опита да погледне себе си и да види какво е постигнал и какво е пропуснал, добави Главчев.

"Нека се поздравим, да зарадваме хората около нас и да се усмихнем! Това ще ни направи по-силни и по-щастливи. Да ви е честит Рамазан Байрам!", написа още служебният премиер.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също поздрави мюсюлманите в България с празника Рамазан Байрам при откриването на пленарното заседание. Той пожела много радост, благополучие и "всички ние да сме пример за толерантност". Мир, любов и благоденствие, завърши Желязков.

Вярващи мюсюлмани отпразнуваха в Хасково Рамазан Байрям

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още в ранни зори честити Рамазан Байрам на мюсюлманите. В личния си фейсбук профил той написа:

"Честит Рамазан Байрам на всички приятели мюсюлмани! Пожелавам много здраве, щастие у дома и благоденствие. Радостен съм, че България е пример за толерантност, разбирателството и единството.

Снимка: БТА

"Честит Рамазан Байрам, скъпи братя и сестри мюсюлмани! Нека в този прекрасен празничен ден отворим сърцата си за светлината на празника, който ни учи да се събираме, а не да се разделяме", написа и председателят на ДПС Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на формацията.

Ние сме силни със своите ценности и единство. И смели, отстоявайки националните каузи! Да превърнем положителната енергия, която се събра в този свещен празник в двигател за полагане на ново начало на модерна и европейска България. Пожелавам на всички вас и вашите семейства здраве, щастие и благодат, добави той.

За Рамазан Байрам

Ислямският календар следва фазите на луната, известни като лунен цикъл. В резултат на това свещеният за мюсюлманите месец Рамазан се пада приблизително 10 дни по-рано всяка година според Григорианския календар.

На този ден мюсюлманите се събират в джамиите за колективна молитва.

Джамиите в Хасково Храмовете се оказаха тесни и много вярващи изпълниха ритуала пред тях

Снимка: БТА

На празника се извършва почистване на къщата и двора и се приготвят специални ястия. Даването на милостиня се счита за задължителен ритуал, а по-малките искат прошка от по-възрастните. Рамазан Байрям се чества три дни, през които се разменят гостувания, а традиционният сладкиш е баклавата.

Снимка: БТА

В свое обръщение главният мюфтия Мустафа Хаджи отбелязва, че Байрама сплотява хората, независимо от различията по религиозен или етнически признак, а времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия, е задължение на всеки, казва още главният мюфтия.

"Днешният ден е празник и нека бъде такъв, да не говорим за политика. Нека да има мир, благоденствие и повече разум", призова пред журналисти в Кърджали другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров, който заедно с мюсюлманите в родопския град посрещна Рамазан Байрам и участва в сутрешната празнична молитва.

Снимка: БТА

На въпрос защо е избрал именно града край Арда, за да посрещне празника, Чакъров отговори, че Кърджали винаги е имал и ще има своята символика и много богато съдържание. Той поздрави чрез медиите мюсюлманите в страната и отново пожела мир, благоденствие и просперитет, за които по думите му "всички трябва да работим и да имаме принос". Съпредседателят на ДПС коментира също позитивните си чувства от това, че за този голям за мюсюлманите празник е имало организирани програми и ифтари (вечери) в Газа, в Сомалия.

"Започват хората да мислят по-глобално. Естествено ние трябва да виждаме както света, така и нашата си страна. Има какво да се желае за по-добър живот. Всички трябва да работим обединени, да го постигаме по пътя на демокрацията", каза още Чакъров.

След празничната сутрешна молитва, той бе част и от традиционното байрамско кафе, на което бяха кметът Ерол Мюмюн, народните представители Елван Гюркаш, Адлен Шевкед, Павлин Кръстев и Байрам Байрам, районният мюфтия Басри Еминефенди, отец Петър Гарена, председателят на областната структура на ДПС Ресми Мурад, съпартийци.