Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера Асен Василев за длъжностно престъпление, по сигнал на "Инса Ойл", съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти.

"Така е бързано, че е написано - съобщение от органите на МВР. А такова нещо и такова съобщение от МВР не е изпращано на прокуратурата", коментира министърът.

Според Рашков Георги Самуилов от "Инса Ойл" преди няколко дни е подал писмо до Иван Гешев и той е разпоредил веднага на специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал.

Рашков беше на изслушване във парламентарната комисия по вътрешна сигурност. На заседанието присъстваха главният секретар на МВР и директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

"В момента монополът върху разследването е предоставен на един държавен орган. Когато той по една или друга причина не спазва закона, той може и блокира разследващата дейност в държавата, ако щете по причината - политически пристрастия. И нищо не може да направи огромният държавен апарат в лицето на МВР, когато срещу него стои един единствен човек, политически пристрастен, и подчинените му прокурори", заяви министърът.

По думите на Рашков държавата трябва да възстанови разследващата си функция и добави, че МВР има подготвен проект, който предвижда промяна в закона, за да се даде възможност на разследващите органи на полицията да също да могат да образуват досъдебно производство.

Ако един разследващ орган иска да извърши претърсване и изземване, трябва да изпрати материала на наблюдаващия прокурор, но всичко това е време, което е за сметка на бързината и ефективността, и се създават излишни ангажименти за прокурорите, коментира Рашков.

"Проектът не цели дистанциране на прокуратурата, а даване на простор на разследващите органи", каза той.

"По досегашния Наказателно-процесуалния кодекс служителите на МВР се задължават да изпратят на прокуратурата преписката с материалите и да чакат какво тя ще реши. Започва едно чакане да се реши какво да се прави с тези материали", заяви вътрешният министър.

Той даде пример, че по проверката на МВР за автомагистрала "Хемус", след като материалите са били предадени на прокуратурата, вече шест месеца няма информация какво е свършила тя.

"Все едно работим в различни държави и по различни проблеми", добави министър Рашков. Той посочи още, че предлага да се съкрати разстоянието между разследващия орган, който събира доказателствените материали и съдията.

Според Рашков се дават огромни ресурси за разследващата работа, която не постига съответните резултати в разумен срок.

Спецпрокуратурата отрече

За "По света и у нас" говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 година досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение.

Премиерът Кирил Петков също коментира: "Тази новина дойде и при мен, ако това е вярно, това е пълно безобразие. Две години те не успяха да направят досъдебно производство за другия казус. Сега за два часа направиха досъдебно производство за паниката по горивата. Сега ще е просто очевадна стъпка на прокуратурата какво цели с нейните действия, надявам се, че не е вярна новината, но ако е вярна, просто срам".