"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Ще получите доказателства за подслушване на протестиращи и политици. Още днес" - това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в парламента, поискано от ГЕРБ-СДС. 

Заканата дойде в отговор на изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Повече от два месеца темата с подслушванията на политически лидери, активисти и общественици циркулира в публичното пространство. Тази тема започна конспиративно с медийна бомба от човек, служил си преди и с това за предизборна употреба. Стигна се до проверка на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, която не установи нищо подобно. Самосезира се и прокуратурата и прекрати производство поради липса на доказателства. През това време течеше предизборната кампания. Имаше партии, които конструираха цялата си предизборна кампания върху вашите недоказани твърдения с една единствена цел - внушение срещу политически опонент. Стигна се до прецедент - служебният министър председател да попадне във водовъртежа на съответния от вас "Бръмбаргейт", каза тя. 

От ГЕРБ-СДС поискаха служебният министър да даде информация кои точно са политиците и гражданите, които са били подслушвани неправомерно. Атанасова определи темата като "предизборна пушилка" и отбеляза, че проверките не са установили нито един от кандидатите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и лидери на партии да са подслушвани. От ГЕРБ-СДС изразиха и готовност за закрито заседание.

"Доста критично и бих казал неоснователно беше това изказване. Аз разбирам от тази материя, занимавал съм се дълго време с това. Ще ви дам в близките седмици достатъчно информация, с която ще се подкрепи обратната теза. Спомням си много добре критиките, които започнаха с формирането на служебния кабинет. Още в началото на дейността на правителството казвахте "дайте доказателства, че са използвани неправомерно СРС-та. Ще получите доказателства още днес", категоричен бе Рашков. 

"Искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов", добави Рашков и посочи, че законът не позволява разгласяването на такава информация. Затова пък е донесъл доклад, който депутатите могат да прочетат. 

"Ограничаването на правата на българските граждани не е пушилка, както го наричате. Това са стотици хора. Преди известно време прокуратурата започна да се самопроверява и не откри нарушения", каза Рашков, според когото има данни, че по отношение на някои граждани прилагането на СРС-та е продължило "доста дълго време, повече от законовия срок".

"Особено интензивно са ползвани тези способи след нахлуването на прокуратурата в президентството. Мотивите са - лицата целят да бъде съборена властта в републиката и да бъде завзета насилствено. Тази правна квалификация е на двама прокурори от Специализираната прокуратура - Борисова и Първанов. През 1996 г. парламентът беше обсаден. Тогава такива дела не са образувани", каза Рашков.

"Интересно как само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та, а седящите до тях политици донесоха готови материали в МВР, каза Рашков. Министърът коментира, че МВР, ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция" са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация. Имената, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани, посочи той. По думите му, не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работили на изнесени точки за мониторинг. 

"Всички искания на прокурорите от Специализираната прокуратура са изготвени в нарушение на Закона за СРС от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор", отбеляза Рашков. Той посочи, че само в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица. Рашков каза, че правното основание за използване на СРС е престъпление против републиката. Само на това основание, ако погледнете обективно, ще решите сами, че сме изправени пред нарушение на процедурите на закона за СРС, тъй като основанието е негодно - такова престъпление не е извършено, коментира министърът. Той отбеляза, че при една чувствително по-изострена политическа конфронтация, когато този парламент е бил обсаден през 2014 г., такива дела не са били образувани. По думите му, тогава прокуратурата не е образувала дела за "събаряне на републиката", сега обаче протестите в центъра на София са квалифицирани точно така.

Рашков съобщи, че проверката, която е назначил незабавно след формирането на служебния кабинет, е към своя край и голяма част от фактите вече са установени. Той отбеляза, че МВР е изследвало всички документите, които е могло да види и са преминали през ведомството. Естествено, че една голяма част от тях са били унищожение в периода след встъпването в длъжност на служебния кабинет и това е доказано по категоричен начин, не само от камерите, но и от информация от самите служители в министерството, коментира Рашков.

Вътрешният министър каза, че ще предостави всички материали, включително и секретни, на съответната ресорна парламентарна комисия. По думите му, това е единственият начин да се стигне до край в изследването на тези процедури, по които са подслушвани, наблюдавани, проследявани лица, за които няма никакви данни да са извършили каквото и да е престъпление.