Депутатите подновиха пленарните си заседания. Днес те изслушаха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Рашков отговаряше на въпроси за изнесената от него информация за подслушване на политици и граждани. 

Вчера той внесе сигнал до заместник главния прокурор и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов за разгласяването на информация, придобита чрез СРС-та. Той настоява за разследване на начина, по който прокуратурата е публикувала материали от СРС-та. Бойко Рашков обясни, че това е необходимо, за да се провери дали главният прокурор Иван Гешев е недосегаем. От прокуратурата окачествиха сигнала като политически акт, а от следствието го препратиха към Специализираната прокуратура.

Другият изслушван днес - служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, представи плановете на системата за справяне с евентуална нова вълна на епидемията. Очакванията са до месец новозаразените за денонощие да надхвърлят 1000, като по места вече се събират регионалните щабове за борба с COVID-19.

Тук може да видите декларациите на парламентарните групи и изслушването на Бойко Рашков: 

Скандал между ДБ и ДПС за зависимости  

Подкрепа за правителство без ГЕРБ и ДПС ще дадат "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", повториха от парламентарната трибуна Христо Иванов и Мая Манолова. В пленарна зала групите прочетоха своите декларации преди изслушването на служебните министри Стойчо Кацаров и Бойко Рашков. Престрелките отново бяха основно между ДПС и ДБ.

Снимка: БТА

Рашков се закани още днес да даде доказателства за подслушвани протестиращи 

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Ще получите доказателства за подслушване на протестиращи и политици. Още днес" - това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в парламента, поискано от ГЕРБ-СДС. "Искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов", добави Рашков. И напомни, чее донесъл доклад, който депутатите могат да прочетат.

Снимка: "Булфото"

Прекратиха правомощията на Илко Желязков като зам. шеф на Бюрото за контрол на СРС-та

Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. "За" освобождаването му гласуваха 170 депутати, без "против" и въздържали се. Желязков е един от санкционираните от САЩ българи по закона "Магнитски". 

Стойчо Кацаров изброява пред депутатите грешки на предишните управляващи 
В приоритетите на плана не били включени адекватно възрастните, договарянето на ваксините също отчита като грешка, каквато по думите му е и недобрата логистика