Сигналът срещу Иван Гешев не е политически PR. Това каза в интервю за БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Още от миналата година редица съсловни организации започнаха да пишат тревожни писма до ВСС и Инспектората, излагайки в тях поведението на главния прокурор. Това е както Съюзът на съдиите, така и десетки адвокатски колеги", припомни той.

Предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев предложи на Висшия съдебен съвет служебният правосъден министър Янаки Стоилов преди два дни. Искането е във връзка с доклад над 100 страници на служебния министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков обясни, че е подготвял сигнала срещу Гешев много преди да му бъде предложено да заеме поста на служебен вътрешен министър

"За никаква специална цел не може да става дума. Дори смятам, че материалът закъсня доста", посочи той, като допълни, че никога не е имал илюзията, че правосъден министър на ГЕРБ би внесъл сигнал срещу обвинител номер едно.

По думите му личността на Иван Гешев не е най-важното и опит за реваншизъм няма.

Трябва да се постави въпросът за това как е структурирана нашата прокуратура, дали главният прокурор у нас е реално фактически отговорен, или абсолютно недосегаем. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани по време на протестите. Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани... Надявам се, че Бойко Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи", каза още Рашков.

Според него в съдебната система трябва да стартира реформа и то незабавно. Рашков обяви, че очаква ВСС да няма кворум и така да не се занимае със сигнала срещу Гешев.

"Дори да има кворум, очаквам да направят всички възможно да отхвърлят предложението", допълни той.

Според служебния министър третият вариант е сигналът да се счете за неоснователен.

"Нямам никакви илюзии. Нито аз, нито други, които разсъждават по този въпрос", добави Бойко Рашков.

По повод разпита на бившия премиер Бойко Борисов той каза: "Действията на Бойко Борисов са политически PR, а не това, което от време на време говори Сийка Милева".