Юристите ще се произнесат доколко и как основанията в сигнала за отстраняването на главния прокурор могат да бъдат придвижени по съответния законов ред. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти в Балчик. Той се срещна в Балчик с кмета на крайморската община Николай Ангелов. Премиерът посети Историческия музей с находките от открития храм на Кибела.

 "Аз съм запознат с тази част - сигнала на Бойко Рашков, който има своите основания", посочи Янев като добави, че няма да влиза в правната тематика, а юристите трябва да се произнесат.

"Българското общество има очаквания за реформа в съдебната система и тази реформа трябва да бъде смислена, а не реформа, която да бъде, като че ли, за пред хората извън страната, да се отчете някаква дейност", коментира премиерът.

По думите му в българското общество трябва да бъде възстановено усещането за справедливост, което именно съдебната система предоставя. Янев смята, че "това минава през много по-широк кръг въпроси", включително и по темата на деня - новия парламент.

"От понеделник идват британските туристи в България. Изглежда, че от една страна това е добрата новина за българския туризъм, но в същото време трябва да си гоним баланса между здравни мерки по отношение на тези, които влизат в държавата ни, и мерките, които считаме, че ще бъдат в полза на туризма. Така че търсим баланса в това отношение", добави служебният премиер Стефан Янев.

"Не бих казал, че ковид кризата е най-големият проблем на българския туризъм. Това е проблем, че не може да се разчита на предварителни заявки и цикличност на пакетите, нощувките и т.н. Като всеки бранш и туризмът си има свои проблеми. Но трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания за развитието на туризма... Разговорът продължава, търси се решение", заяви служебният премиер.

Той се въздържа да говори за искането на правосъдния министър Янаки Стоилов към Висшия съдебен съвет за сваляне на главния прокурор Иван Гешев по сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков.

Янев каза, че това има своите основания, но не иска да влиза в тази правна тематика. Иска всичко да се придвижи по съответния законов ред.

"Българското общество очаква да се направи реформа в съдебната система и тя да бъде смислена. Трябва да бъде възстановено усещането за справедливост, заяви той. - Това минава през много по-широк кръг въпроси и темата на дневния ред."

"Следващата седмица ще бъде свикан парламентът и очакваме той да е в състояние да бъде сформирано стабилно мнозинство, с ясни приоритети, ясна програма и ясни цели", припомни Стефан Янев.

"Дискутирането на "проба-грешка" не е най-добрият вариант, а партиите да намерят основата на този диалог и да са в състояние да излъчат стабилно парламентарно мнозинство, което да сформира стабилно правителство. България има нужда от правителство, което да дава перспектива, да продължи донякъде и първите стъпки на служебния кабинет за изразходване на обществените средства", каза още Янев.