"На 21.07.2021 г. или в първия работен ден на 46-ото Народно събрание, незабавно след като положим клетва като народни представители, ще внесем искане за изслушване на Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, и Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев."

Това написа в профила си във Facebook Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

В публикацията са отбелязани колегите му Мария Капон и Арман Бабикян, но не и Мая Манолова. Така не става ясно дали цялата парламентарна група ще се обедини.

Вчера Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет обвинител №1 да бъде освободен предсрочно от поста му. Искането му е във връзка с доклад от над 100 страници на Рашков.

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", отбеляза ден по-рано служебният правосъден министър.

ВСС ще заседава на 22 юли или ден след първото заседание на 46-ото Народно събрание. Тогава ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев. Главният прокурор ще бъде освободен само ако ВСС гласува искането на министър Стоилов и събере 17 гласа. След това президентът издава указ за неговото освобождаване.

Днес Стоилов отбеляза, че шансовете ВСС да освободят обвинител №1 са малки. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отговори на министъра, че сме свидетели на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели.