Президентът Румен Радев не разполага с информация за изгонването на 70 руски дипломати от нашата страна, за което съобщи вчера премиерът в оставка Кирил Петков. Радев обаче напомни, че подобна стъпка трябва да бъде добре обмислена като последствия за страната.

"Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация. Надявам се премиерът в оставка да е взел това решение на базата на солидна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, като последствия", коментира пред журналисти в Мадрид Радев.

Президентът заедно с външния министър Теодора Генчовска и министъра на отбраната Драгомир Заков участва в срещата на върха на НАТО.

"Срещата на върха започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда на сигурност, в резултат на войната в Украйна. Предстои на тази среща да приемем новата стратегическа концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задачи пред НАТО", каза Румен Радев. По думите му новата среда изисква и нови подходи и решения, които трябва "да гарантират, че войната няма да разшири своя обхват".

"За нас е от стратегическо значение не само да внедряваме, а и да интегрираме нашата отбранителна индустрия и наука във водещите проекти на НАТО", коментира Радев.

"Това е от ключова важност за преодоляване на разделенето между страни-производители и страни-консуматори", добави той.

Президентът анонсира още, че на срещата на лидерите от 30-те в Алианса ще бъде обсъждано преодоляването на вторичните ефекти от войната в Украйна - както продоволствената сигурност, така и  и мигрантските вълни.

"Що се касае до укрепването на източния фланг, предстои да се вземат важни решения за отбранителния потенциал, потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада", каза още Радев. Президентът уточни, че в Мадрид няма да се вземат оперативни решения, а те ще станат факт след заседания на военно-техническо ниво тепърва.