Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

"Високо ценим доброто сътрудничество и споделянето на швейцарския опит и добри практики в системата на дуалното професионално обучение, както и за въвеждането на този образователен модел в България". Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна с Ули Маурер, вицепрезидент на Конфедерация Швейцария и ръководител на Федералния департамент на финансите.

На "Дондуков" 2 Румен Радев и неговият гост направиха преглед на двустранните отношения, като президентът даде висока оценка за постигнатите резултати в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални различия в Европа. "Вярваме, че скоро ще бъде взето решение за удължаване на действието и след 2019 г. на тази програма, в рамките на кохезионната политика на Швейцария за новите държави-членки на ЕС, или поне в частта й, която засяга образованието", посочи Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени и активните търговско-икономически отношения между България и Швейцария, както и възможностите за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество. "Швейцария е на на 8-мо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България и ние работим за постигането на по-висока производителност на труда и по-добри условия за инвеститорите" отбеляза президентът. Двамата бяха единодушни, че провеждането на двустранни бизнес форуми е важна стъпка в тази посока.

"Оценяваме подкрепата на Швейцария за приемането на страната ни в Шенген, тъй като това e важен принос към общата европейска сигурност, контрола и защитата на външните европейски граници", посочи още Румен Радев. По думите на държавния глава "стабилността в нашия регион е дългосрочен приоритет за България, ползващ се с подкрепата на всички държавни институции и на българските граждани и страната ни е признателна за приноса на Швейцария за политическото и икономическо стабилизиране на държавите от Западните Балкани".