Цикълът на консултации приключи. Предстои връчване на мандат. Това заяви президентът Румен Радев в началото на последната консултация за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание с парламентарната група на "Възраждане".

Това означава, че вероятно среща с "Продължаваме промяната" и БСП, които вчера отказаха да се явят на "Дондуков"2, няма да има.

"Най-важната криза от всички е кризата на доверие. Решението на проблемите може да стане от силите, които носят доверието на гражданите. Затова е важно управлението да може да се базира на нови идеи, но и на политически опит, а всяка политическа сила да отстоява своята визия, но и да прави компромиси", заяви Румен Радев в началото на разговорите с "Възраждане".

Държавният глава подчерта, че обществото иска да разбере как виждат политиката представителите на "Възраждане" и виждат ли бъдеще пред настоящия парламент.

Представителите на парламентарната група пристигнаха за срещата с държавния главата на "Дондуков" 2 точно в 11:30 часа. 

"Според нас основният и най-бърз начин за преодоляването на кризата, предизвикана от действията и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро бъдат предсрочните избори, толкова по-добре. Ако вие ни дадете третия мандат, ние ще ви го върнем веднага", посочи от своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: BulFoto

Той поздрави президента за бързата реакция, "което показва загриженост за ситуацията в страната".

Снимка: BulFoto

"Благодаря, че сте изключително бърз в действията си, както са предвидени по Конституция, защото тя Ви дава възможност сами да преценявате сроковете, а вие в момента действате по начин, по който показва че действително сте загрижен за ситуацията и за изхода от политическата криза", отбеляза Костадинов.

По-рано днес при президента бяха народни представители от ИТН и "Демократична България".

Тошко Йорданов от ИТН поиска от държавния глава да разсекрети КСНС за Северна Македония от януари. Държавният глава от своя страна обясни, че не иска да компрометира свободата на изразяване при следващите консултативни съвети.

Христо Иванов от ДБ пък заяви, че "ако не се появят решителни реформи в съдебната реформа, статуквото ще търси реванш". По думите му след толкова много предсрочни избори е ясно, че "това не може да бъде панацея".

Ден по-рано трябваше да се явяват останалите четири парламентарно представени политически сили, но на поканата на Румен Радев откликнаха само ГЕРБ-ДСД и ДПС, тъй като ПП и БСП отказаха да отидат заради заседанието на бюджетната комисия.