Продължаваме да смятаме, че трябва да се намери формула, при която ГЕРБ И ДПС да бъдат извън изпълнителната власт. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след края на консултациите при президента Румен Радев.

Той обаче не изключи възможността да се търси подкрепа от депутати на тези партии.

"Ние винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скоби. По повод предстоящите преговори с ПП, ние се стремим да не използваме термини като "червени линии". Смятаме, че усилието за съставяне на кабинет с първия мандат е най-здравословното. В този смисъл, ние ще подкрепим такова усилие", добави Иванов. 

По думите му, за ДБ е ясно, че този управленски мандат трябва да бъде насочен към решаване на очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването на българската армия, изчистването на руското влияние от сектор "Сигурност".

"Това ще бъдат приоритети, които според нас трябва да бъдат отчетени. Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и формула. Ще обсъдим как си представят политическите формули. Не смятаме да предлагаме наша политическа формула, защото не сме мандатоносител", каза още лидерът на ПГ на ДБ.

По думите му "един следващ парламент не изглежда да бъде по-добър от гледна точка на възможностите да се търсят някакви работещи уравнения".

 

"Наистина има един прозорец отсега до местните избори, в който е много важно да бъде осигурено управление на страната. Защото например това е периодът, в който ако ние направим решителната стъпка за влизане в еврозоната, или по отношение на превъоръжаването на българската армия, изобщо не е ясно дали ще може да се случи", обясни Христо Иванов.

"С кого бихме работили е въпрос на колективни решения отново в рамките на обсъжданията ни с мандатоносителя", каза още той в отговор на въпрос за позиция с оглед на изразената готовност от "Има такъв народ" за подкрепа на правителство, в което нито Кирил Петков, нито Асен Василев са на премиерския пост.