Националният съвет на "Продължаваме Промяната" реши на свое заседание и даде мандат за започването на преговори за ново правителство. Днес ще бъдат проведени консултации с "Демократична България" и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет, съобщиха от пресцентъра на партията.

Националният съвет предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. От тяхна страна в преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.

При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието, съобщиха още от ПП.

"Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв", коментира председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

Преди по-малко от седмица правителството на Кирил Петков беше свалено със 123 гласа "за" вота на недоверие, подкрепен от ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

Гласовете "против" бяха 116 - от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими депутати. "Въздържали се" нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.

След консултациите държавният глава трябва да връчи мандат на на най-голямата парламентарна група ПП. Ако тя не успее да да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.