"Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди войни. Аз съм категорично против такива експерименти" - това коментира президентът Румен Радев по повод идеята на ПП-ДБ датата на националния ни празник да бъде променена, като се запише в Конституцията. 

"Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото", смята президентът. Той е на мнение и че референдум по въпроса би разделил още повече обществото: "Абсурдно е да избираме "за" и "против" нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. Няма решение на такава дилема".

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен", каза още той. Според него това се вижда, както от конституционистите, така и от гражданите. 

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система за правосъдна реформа обществото ни очакваше да види работещи решения, водещи до справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система. Вместо това ни се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права и прегазвана на принципи за баланс между властите. Това е една открита заявка за превземане на съдебната власт", категоричен бе той. 

"Явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки", смята президентът. 

Попитан дали визира идеите за премахване на служебните правителства, той каза: "Явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Тя не е от присвояването на имагинерна власт, това няма как да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно правителство, защото те имаха възможност във всеки един момент да го прекратят или изобщо да не се стига до служебен кабинет. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста между последното правителство и последните редовни кабинети". 

Думите си подкрепи с примери: "Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Особено последното редовно правителство демонстрира управленска немощ и разпад поради неопределими вътрешно-политически противоречия, добави президентът.

"Докато управлявахме, ние демонстрирахме решителност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по Плана за възстановяване, докара дори "Лукойл" да се регистрира в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лв., но като гледам пак ще се върнем там", коментира още Радев. 

Той смята, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят. Радев смята също, че управляващите са се подразнили от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл", което се появи преди дни и много бързо изчезна от публичния ефир. Според него по думите на Радев, въпреки че е управлявало в най-тежките кризи, служебното правителство е излязло с много по-висок рейтинг от този на сегашното редовно правителство, "при това въпреки че е в началото на мандата си и се очаква да има високо доверие. Явно това не може да се постигне". 

На въпроса дали ще се влошат още отношенията между институциите и правителството, заради проекта за промени в Конституцията, той иронично попита: "Колко повече от това да се влошат". 

Снимка: БТА

Президентът говори пред журналисти, след като участва в откриването на форума "Автомобилната индустрия среща властта". В него се включиха и представители на автомобилния бранш и на институциите. Форумът е организиран от "Аутомотив Клъстър България" и Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. 

По време на речта си Радев каза, че автомобилната индустрия е живото доказателство, че България може да се развива изключително бързо, в един сектор, който определя бъдещето на Европа и света. 

"Доказахте, че само в рамките на едно десетилетие от минимално участие в България достигнахме до днешните нива. 11% от БВП, до над 75 000 заети работни места, огромни приходи. Това показва изключителна мощ - индустриална, научна, технологична, кадрова", каза Радев, цитиран от БТА.

В Европа текат мащабни процеси на трансформация на транспорта, електрическата мобилност, на разработването на нови чисти технологии, които да се наложат на пазара в много скоро време, посочи президентът. По думите му страната ни има огромния шанс, база и възможности, да стане интегрална част от тези процеси. 

България е шеста в Европейския съюз по производство, придобиване и обработка на цветни метали - мед и олово - от ключово значение за електрическата мобилност, добави президентът, цитиран от БТА. Имаме традиции, изградена материална база и хората - можем да се установим много по-сериозно в тези процеси, които се надигат в Европа, смята държавният глава. 

Според него бизнесът и държавата трябва да си поставят много по-високо ниво на амбиции. Да има ясна стратегия как ще бъде развиван този сектор и тази стратегия да намери отражение в законите, които се разработват за електрическа мобилност и в бюджета, обясни Радев. 

Президентът Румен Радев и изпълнителният директор и член на борда на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов

Снимка: БТА

По думите му в почти всички европейски автомобили има части, компоненти, софтуер, произведени в България. Една съвсем нормална и постижима цел е България да бъде лидер в автомобилостроенето на Балканите и Югоизточна Европа. България трябва да преодолее някои негативни факти - най-старият автомобилен парк в ЕС е в страната ни, средната възраст на автомобилите е над 20 години, рекордьори сме по замърсяване на въздуха в големите градове, каза той.

Радев даде пример с Румъния, където при покупка на електрически автомобил се получава сериозен финансов стимул от държавата. България е първа за изминалата година по ръст на закупуване на електрически автомобили, каза още президентът.

Снимка: БТА