Проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа представи днес президентът Румен Радев на Парижкия форум за мир, предаде БТА. Той участва във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината края на Първата световна война и във форума, събрали десетки лидери от цял свят.

Държавният глава очерта известната вече в България инициатива за Института, който по думите му ще работи да има по-равномерно разпределение на научния потенциал в Европа, да предоставя възможности на младите хора от Югоизточна Европа за включване в екипи за научни изследвания на Балканите. Затова и този институт е важен като пример за научна свързаност, за научна кохезия, в който на тези млади хора да се дава перспектива да работят с учени от цял свят, обясни президентът Радев пред медиите. По думите му, също така той ще намали значително и "изтичането на мозъци" от нашите страни.

Радев изтъкна като важен самият факт, че обединяването на вече десет балкански държави около проекта показва, че регионът излиза от негативното наследство от миналото. Философията, че можем да постигаме определени цели само със сътрудничество, вече става част от регионалната политическа култура, посочи държавният глава.

По думите му България има значителен принос за развитието на идеята, не само като двигател и страна, прилагаща европейските политики по отношение на Западните Балкани, но специално за този научен проект нашите учени работят от доста години и са водеща сила. Радев отбеляза, че през януари т.г. в България се е състоя първата среща на направляващия комитет за създаването на Института от всички участващи в концепцията балкански държави, който държавният глава е приел в президентската институция. Там е била обсъдена и идеята да има меморандум за разбирателство, който да бъде подписан от премиерите на тези държави.

Дали бъдещият институт може да бъде изграден в България, по думите на президента, ще бъде решено от всички участващи в проекта държави. Думата ще има и Европейската комисия, защото основните средства се очаква да бъдат от нея. Президентът Радев посочи, че ЕК вече е готова да финансира първия етап - проучването за целесъобразността на проекта. По думите му България има всички предпоставки именно на нейна територия да се разгърне този Институт с научно-приложен център, защото страната е пълноправен член на ЦЕРН. Освен това страната ни е готова да предостави много благоприятни условия - и като инфраструктура, и като наличен научен потенциал, и като възможности за опериране на този център, отбеляза Радев.

Президентът поясни, че проектът не е просто "за правене на някаква наука", за изследвания в областта на инженерната физика, на ядрената физика, а институт, който със своя център ще допринесе за лекуване на такива онкологични заболявания, каквито в България не могат да бъдат третирани в момента. Ако направим това, ефектът ще бъде огромен, коментира Румен Радев.

Държавният глава напомни днес на участниците в Парижкия форум за мир, че Първата световна война започна именно на Балканите преди повече от век. Затова трябва да се работи така, че регионът, който продължава да ражда противопоставяне, да се стабилизира във всички възможни направления. Според президента Радев е необходимо изграждането на взаимосвързана и стабилна международна среда за сигурност, в която да имаме по-голяма свързаност - не само солидарност и кохезия в традиционните области като инфраструктурата, селското стопанство, транспорта, комуникациите и енергетиката.

Европа ще продължава да бъде разделена и това разделение да се задълбочава, ако не изградим свързаност в много важни аспекти като науката, технологиите и образованието, отбеляза държавният глава. В това Югоизточна Европа изостава значително и колкото и да работим в другите области на кохезия и солидарност, ако не преодолеем тази празнина между Източна и Западна Европа, няма как да бъдем равноправни членове на ЕС, заяви президентът Радев. Той добави, че без тези условия няма как да имаме и реална перспектива за членство на останалите страни от Западните Балкани.