"Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ." Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг - заря на площад "Васил Левски" в Карлово.

В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата, каза президентът. Той подчерта, че Апостолът е обрекъл живота си на родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция.

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия, каза Радев. Той подчерта, че обединен, народът ни може да преобръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония.

Изправил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата, каза президентът. По думите му истинската борба на Левски е била да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност.

Снимка: БТА

Радев допълни, че Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само, ако бъде осъзнат избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да я следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е той, редом с тях завинаги ще крачи и Апостолът на българската свобода, каза президентът. Според него всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завети. "Защото изпитания и бури са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж", каза още Радев.

Снимка: БТА

И днес за нас Левски е тази личност, която ни дава сили в това трудно, динамично време, когато трябва отново да търсим пътя на България, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той цитира спомени на войводата Панайот Хитов, който пише за Левски: "той беше необикновен, смел и не кусваше нито вино, нито ракия, нито пушеше, но имаше една едничка страст - освобождението на Отечеството и старите народни песни, които той майсторски пееше".

Снимка: БТА

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. На площад "Васил Левски", за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя.

Снимка: БТА

Честванията завършиха с тържествена заря.