Преди да започнем работа, нека да отбележим 186-та годишнина от рождението на великия син на България Васил Левски, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в началото на извънредното пленарно заседание.

Днес ние с вълнение, гордост и преклонение си припомняме неговото свято дело, от което поколения българи черпят сили и самочувствие, посочи той, цитиран от БТА.

"Левски ни сплотява, обединява, вдъхновява и ни мотивира. Длъжни сме да го тачим, но което е по-важно - да бъдем верни на заветите му", отбеляза председателят на парламента.

"Нужно ни е по-често да напомняме, че дела трябват, а не думи, и че всичко, към което се стремим, може да бъде постигнато единствено и само с нашите задружни сили. Поклон пред паметта на Апостола!", заяви Желязков.

В началото на заседанието три парламентарни групи излязоха с декларации от парламентарната трибуна по различни теми.

Извънредното заседание на Народното събрание е свикано с разпореждане на председателя на парламента Росен Желязков. Първа точка в дневния ред е избор на управител на Българската народна банка.

Предвижда се депутатите да разгледат на второ четене промени в Закона за пазарите на финансови инструменти и в Закона за българските лични документи.

В дневния ред е включен и избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации. Предвиден е и парламентарен контрол.