България не е част от общата поръчка на ЕС за доставка на снаряди за Украйна, не я подкрепя и няма да изпрати боеприпаси и оръжия, потвърди българската позиция президентът Румен Радев, след като преди ден 17 еврочленки решиха да изпратят 155-милиметрови снаряди в помощ на Киев във войната с Русия.

"Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или протворакетни установки", категоричен беше държавният глава. Той уточни, че визира изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори.

Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още Радев.

"Редно е българските граждани отсега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната", добави Радев.

Според него с отказаната подкрепа за изпращане на снаряди за Киев страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

Президентът успокои още, че финансите на държавата са стабилни и нарече "абсолютни спекулации" изказвания, че ще се орязвант пенсии и ще се теглят нови заеми. "Искам да благодаря на Министерство на финансите, че държи финансите стабилни", каза Радев.

Румен Радев направи коментара пред медиите, след като откри форума "Антикорупция и национална сигурност", организиран от министерството на правосъдието, Базилският институт, Центъра за изследване на демокрацията и Фондация "Фридрих Еберт". 

"Имаме нужда от една правосъдна реформа, която да обединява всички партии. Очаквам за втори път предложените промени от Министерство на правосъдието да бъдат приети в Народното събрание", заяви Радев. България дължи пълноценна правосъдна реформа на своите граждани, категоричен е той.

"Трябва да имаме приет механизъм за контрол на главния прокурор. Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят части от някакви СРС без да се дават повече подробности", каза държавният глава, визирайки разкритията на прокуратурата. 

Президентът поощри организаторите на конференцията и заяви, че корупцията има международни измерения.

"Спомням си, че президентът Байдън имаше среща с лидерите на страните от Източна Европа и той поиска нашето мнение за това как виждаме заплахите пред националната сигурност. Именно тогава изрази своята идея, че включвайки всички аспекти, предизвикващи националната сигурност в съвременните общества и особено в нашия регион, корупцията, освен че подкопава благосъстоянието на гражданите, тя е и заплаха за националната сигурност", заяви Радев.

"Съвременната корупция има широк международен характер. Именно затова е и напълно навременна тази конференция, защото само заедно с обмен на информация и полезни практики, ние можем ефективно да се борим с това негативно явление на нашето съвремие", добави той.

Снимка: БТА

Президентът се спря и на международната политическа ситуация, като заяви, че "междувременно агресията на Русия спрямо Украйна показа необходимостта от отстояване на правото над силата, а не на силата над правото".

"Съвременният сложен международен контекст доведе, че НАТО е по-важно от всякога и се превръща в гарантиращ фактор на сигурността", обобщи президентът. Той отново повтори, че все още продължава политическата криза у нас, започнала с протестите през лятото на 2020 г.

"През лятото на 2020 г. след продължителен период на натрупване на обществена нетърпимост към корупцията в управлението, ограничаване на свободата на медиите и ниско доверие в независимостта на съдебната власт в София избухнаха протести с искане за оставка на управляващата коалиция", каза президентът.

Протестите продължиха повече от два месеца и изразиха волята на българското общество да отстоява демокрацията и върховенството на правото като свои ценности, посочи държавният глава.

Снимка: БТА

Гости на форума са министри от Сърбия и Черна гора, както и временно изпълняващата длъжността посланик на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г., посочват от прессекретариата на държавния глава.

Правосъдният министър Крум Зарков припомни, че конференцията е "своеобразна кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание годината на действия в рамките на втория Съвет на върха - глобална инициатива, инициирана от президента на САЩ".

"И в която България прие важната роля да води работна група по темата за противодействие на корупцията като фактор, който засяга националната сигурност, суверенитета и стабилността на региона. Нито една демокрация не е имунизирана от корупцията", посочи Зарков.