След месец консултации не виждам резултат за правителство, бяха първите думи на президента, след като прие ръководството на най-малката парламентарна група в НС, тази на "Български възход", на консултации за сформиране на кабинет цял месец след началото им. Румен Радев посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс. Стефан Янев пък го увери, че още има шанс за кабинет, но държи да се подпише коалиционно споразумение преди сформирането му.

"От началото на консултациите измина вече месец, предоставих достатъчно време на парламентарните партии да излязат от конфронтационната риторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет, но не виждам резултат в тази посока", заяви президентът пред Стефан Янев, който отиде на последния кръг от консултациите с парламентарните сили заедно с Виолета Комитова и Георги Самандов.

"Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс", разкритикува партиите в НС Румен Радев.

"Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият дебат за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам", добави той.

"Далновидната и разумна политика и политическо поведение изискват последователност и припокриване на заявените позиции с реалните действия", каза президентът. Радев отбеляза заявената готовност от "Български възход" да водят диалог с всички парламентарни сили за съставяне на правителство и поиска да узнае какви приоритети ще следват от БВ, ако получат мандата, за изпълнението на тази заявка. Той попита още как си представят евентуален експертен кабинет и дали въобще има шанс за сформиране на редовно правителство.

Бившият служебен премиер и бивш президентски секретар Стефан Янев се съгласи с мнението на държавния глава, че парламентарните партии не се занимават с важните за хората проблеми.

"Не тръгнахме да търсим конфронтация, нови разделителни линии, а зададохме тон на сътрудничество и диалог", започна Янев, описвайки поведението на своята група.

"Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет, защото, повтаряйки предизборната реторика, внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще решат някакви проблеми, теснопартийни, но проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени", каза лидерът на "Български възход". Той смята, че в парламента вече има условия за диалог и все още "има надежда този диалог да даде резултат."

Снимка: БТА

"Водеща да бъде конструкцията на новото правителство, не името му, принципите и приоритетите му, и хоризонтът, до който ще действа това правителство", обясни визията си Янев в отговор на президента.

Той се обяви за задължително подписване на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията и с ясни приоритети, ако се стигне до сформиране на правителство. Според него партиите трябва да излъчат контактни групи за целта.

Според него водещото е не дали правителството ще бъде наречено експертно, а е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или експерти. Янев посочи, че въпросът за това кои да са експертите е на следващ етап.

Снимка: БТА

А откритата част за медиите между двамата доскорошни съратници беше рекордно кратка - не повече от петнадесетина минути, сравнено с предходните консултации с ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, "Възраждане", БСП и ДБ, които бяха излъчвани почти през цялото време.

"Българските граждани очакват да предоставим хляб, а не зрелища", каза Янев след срещата с президента

След срещата Стефан Янев заяви, че с президента не са коментирали в конкретика евентуалното връчване на третия мандат, а общата политическа ситуация. В момента е рано да се говори за тази хипотеза, смята той и призова "да се фокусираме върху първия и втория и чак тогава да говорим за третия мандат. "Ние от БВ сме убедени, че въпросите от дневния ред на българските граждани се решават чрез смислен диалог за излъчване на коалиционно правителство. За нас не е от значение кой ще бъде водещият в тази коалиция", каза той.

Янев уточни още, че за да има коалиция, партиите трябва да излъчат контактни групи по съответните политики, които да изготвят приоритетите за вписването им в коалиционното споразумение.

"Не сме коментирали тема за дати и връчване на мандати. Коментирали сме дали беше необходимо това време, което се разтегна. Аз подкрепих, че това време е било необходимо и то не е било загубено, а напротив", добави лидерът на най-малката парламентарна група.

Той повтори, че е рано да се говори за третия мандат, при положение, че още не са минали първият и вторият. "Ние сме готови, отворени сме за диалог. Ще участваме в разговори още за първия мандат", изрази желание Янев. Той уточни, че ако БВ получи третия мандат, ще започне разговори първо с ДБ и по възходящ ред с всички останали до най-голямата група ГЕРБ-СДС.

"Имаме една единствена червена линия и тя се нарича български национален интерес. В момента, в условията на война, в условията на разместване на геополитическите пластове, ако се занимаваме с дребнотемие, не заровим томахавките, значи не оценяваме смислено ситуацията. Българските граждани очакват да предоставим хляб, а не зрелища. Винаги има време и място да осигурим още зрелища. Сега на дневен ред е хлябът", обобщи Стефан Янев.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев е последният представител на парламентарна група, който влезе на разговор при президента с екипа си преди връчването на първия мандат за правителство. Със срещата между Радев и бившия му служебен премиер и секретар завършва цикълът на политическите консултации, продължили месец.