Деница Сачева представи факти на брифинг, че Кирил Петков е започнал да се разпорежда в Българската банка за развитие още преди Румен Радев да го направи министър.

На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР, заяви бившият социален министър Деница Сачева. 

В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни, твърди още тя. По думите й в този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия.

Затова и на 21 май документите са били изтеглени. "Няколко дни по-късно той развива тезата си, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс", обясни още Сачева.

По това време активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите кредити са със солидни обезпечения.

"В серия интервюта след това Петков твърди, че банката не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 основно МСП, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за COVID-19 - около 2000 малки предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството", допълни Сачева.

От ГЕРБ твърдят още, че документите нямат номер и печат, както и че не са излезли от деловодството. След като СГС спира вписванията, следва атака към съда, добави Сачева.

"Кирил Петков обвинява конкретен съдия, че е взел решение, което не е в съответствие със закона. Освен това следват заплахи през медиите към действащите членове на НС на ББР тогава. Така на 7.7.21 се стига до вписване в Търговския регистър на новото ръководство на банката. Новите директори сключват договор от 1 юли - 6 дни по-рано. Договорът е с адвокатска кантора, но има точно посочване на Лена Бориславова", обявиха още от ГЕРБ.

От партията твърдят, че Бориславова имала договор за месечно възнаграждение от 13 690 лв. или над 164 хил. лева годишно без ДДС. При това без допълнителни разноски и без допълнително договорени по 274 лв. на час.

"От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има облигации за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС, без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана", допълни Теменужка Петкова.

"ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и авдокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е пряка щета за българската държава", уточни Десислава Атанасова.

От ГЕРБ коментираха и притеснението си за това, което се случва в пленарна зала и самосезирането на СГП за машините. 

Това, което се чу в пленарната зала в петък, го чухте всички - шокирани сме от тона между бивши партньори, неприлични предложения между тях, ултиматуми, заплахи, каза в отговор на журналистически въпрос председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Коментарът е по повод информацията, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с изказвания на Корнелия Нинова и Георги Свиленски в петък по време на пленарното заседание за машинното гласуване и кодовете за машините. Тогава се стигна до размяна на реплики, а съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че ще подаде иск срещу Свиленски.

Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова отложи коментара по въпроса за следващите дни.

Надяваме се институциите да установят дали са възможни подобни манипулации, посочи на свой ред Атанасова.