Президентът Румен Радев връчи днес Почетния знак на държавния глава на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика". Отличието беше получено от декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова на академичното тържество за 70 години на специалността "Журналистика".

През академичната 2022/2023 година Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" чества 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика", с което се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България.

В словото си президентът Радев отправи думи на признателност към ръководството и преподавателите от ФЖМК, както и към младите хора в аулата - студентите по журналистика, и ги призова да отстояват истината, каквото и да им струва. "Не забравяйте, че свободата на словото започва с Вашата лична свобода, достойнство и съвест. Искрено Ви желая успех", пожела държавният глава.

Снимка: БТА

"Свикнали сме да се говори, че журналистиката не е професия, а мисия. За българската журналистика тази мисия води началото си от годините на Възраждането, когато именно вестникарите станаха изразители на националния идеал, проправиха пътя към нова България, а печатните издания бяха нашите институции преди да възкръсне държавата. От тези възрожденски времена до днес медиите претърпяха редица политически, икономически, технологични трансформации, но неизменен остава фактът, че никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им. Затова и днес мисионерската ви роля е все така необходима и важна в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата", каза в словото си президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

Той подчерта, че днес информацията е двигателят на прогреса, но тя може да има и разрушителна сила, много по-голяма от тази на ракетите и бомбите. В различните им форми манипулацията, пропагандата, фалшивите новини са стари, колкото и обществата ни, но днес технологиите и социалните мрежи усилват техния ефект. Правят тяхната разрушителност огромна. Когато все по-често се размиват границите между фактите и тяхната интерпретация; когато популизмът е предпочитаният път пред лицето на предизвикателствата; когато истината чезне в сблъсъка на идеологиите, а информацията - независимо вярна или не, се разпространява със скоростта с едно кликване, отговорността на журналиста към аудиторията и към обективността на информацията става още по-голяма, каза държавният глава.

"Неведнъж съм заявявал, включително и от трибуната на Народното събрание, че възстановяването на държавността, народовластието и справедливостта е немислимо без свободни медии и независима журналистика", припомни президентът Радев.

Според него днес, когато сме в среда, в която имаме изобилие на информация, когато имаме взривно развитие и възход на социалните мрежи и размиване на стандартите, обществото ни все повече се нуждае от еталон за професионализъм и устойчива котва за истината, каквито са призвани да бъдат обществените медии и към които държавата продължава да бъде длъжник. "Доверието както в политиката, така и в медиите е техният най-ценен капитал. Гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, чрез ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийна собственост и рекламна дейност, и най-вече - чрез постигане на финансова независимост на обществените медии от властта, трябва да бъдат приоритет на всяко управление. Според мен бъдещето на България като модерна и просперираща европейска държава до голяма степен ще зависи от вас - днешните студенти и бъдещи журналисти. От вашия професионализъм, отдаденост и гражданска смелост. Напускайки университета, вие ще застанете на пътя на лавината от дезинформация и неточна информация, и ще трябва да избирате между бързината и точността, между образа и съдържанието, между лъжата и истината. Немалка част от вас вероятно ще бъдат подложени на натиск, и то под различни форми - чрез съблазни, кариерни и финансови, но и чрез заплахи, дискредитиране и уволнение. Палитрата от способи за натиск е пребогата, но вашето най-голямо предизвикателство и тест за лоялност към тази професия и обществото ще бъде автоцензурата. Затова и журналистиката е съдба и призвание, които се разпростират отвъд личната, индивидуалната реализация, и успеха, и признанието ще следват тези от вас, които осмислят важността на вашето призвание да служите отговорно на обществото и значимостта на вашата мисия в името на бъдещето на България. Ще следват онези от вас, които подчиняват своята работа не само на най-високите професионални стандарти и етични норми, но и които успеят да превърнат думите - смелост, съвест и всеотдайност, от теоретични понятия в осъзнато ежедневие, които застанат на пътя на лъжата и не се поддават на политически и икономически натиск", заяви в словото си президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

Държавният глава се обърна с думи на признателност към ръководството и преподавателите във ФЖМК, защото запазвайки богатите традиции на този факултет, съумяват да ги надградят с най-съвременни форми и методи на обучение, както и защото провокират у студентите критично мислене и много важно - сензитивност, чувствителност към проблемите на обществото. Мисля, че този значим юбилей е и важен аргумент в отколешния спор между практици и теоретици за нуждата от журналистическо образование, каза президентът. Той подчерта, че хиляди студенти, завършили ФЖМК, са се реализирали и продължават да се реализират като уважавани журналисти и това е най-силният аргумент в този спор.

Президентът Радев се обърна към младите хора в аулата и ги призова да отстояват истината, каквото и да им струва, защото това е огромният залог на нашето бъдеще. "На вас се пада нелеката задача да укрепите достойнството на тази общественозначима професия и да върнете доверието към нея. И прекрачвайки в бъдеще, нюзрума или редакцията, не забравяйте, че свободата на словото започва с вашата лична свобода, достойнство и съвест. Искрено ви желая успех", пожела на абсолвентите по журналистика държавният глава.

В препълнената аула на СУ присъстваха генералният директор и заместник-генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) - Кирил Вълчев и Евгения Друмева, Петко Азманов - главен редактор на Дирекция "Международна информация" в БТА, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, представители на медии, сред които и много телевизионни журналисти, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, преподаватели и студенти.