Президентът Румен Радев даде да се разбере, че не вижда основателни мотиви в поисканата смяна на председателя на ДАНС Пламен Тончев от страна на премиера Николай Денков заради саботажа с машините и заради това, че спецагенцията не предупредила правителството за миньорските протести. Той уточни, че ще се запознае с мотивите в искането на премиера, но добави, че "целта е ясна отдавна".

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис и те целят овладяването на службите. И една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изявлението на министър-председателя в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на агенцията и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя", посочи Радев.

"По логиката на министър-председателя, трябва и правителството незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво в името на оцеляването", добави президентът, визирайки резултатите от изборите.

Според Радев поисканата в нарочно изявление на Николай Денков смяна на шефа на ДАНС си намира само оправдание и повод в местния вот и скандала с машините.

"И не мисля, че трябва да се използват изборите за някакъв сценарий, за да има новата, поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. Мотивите на министър-председателя оставят впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона", категоричен е президентът.

Радев посъветва Денков да се насочи към действията на своя зам.-министър на електронното управление, откъдето тръгва саботажът с машините на първия тур.

"Това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи социални искания и протести", предрече той за поставянето на евентуално ново ръководство от страна на изпълнителната власт. Радев не е съгласен и с виждането на Денков, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува с него доклада за нарушенията, извършени няколко дни преди първия тур с кода на машините.

"Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до изгоден за управляващите? ДАНС трябва да представя обективна информация", подчерта президентът.

Държавният глава откри противоречие в отношението към ДАНС от страна на кабинета и премиера Николай Денков.

"Когато ДАНС гони шпиони, това се приема като чиста монета, но когато предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни", отбеляза Румен Радев.

Президентът Румен Радев направи и своя прочит на резултатите от местните избори, като наблегна на ниската избирателна активност, която води и до липса на политическа легитимация.

"Местната власт ще трябва, освен всичко, ще трябва да се справи и с ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност", каза Радев и поздрави новоизбраните кметове и общински съветници. "Благодаря на всички граждани, които излязоха и гласуваха. Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, но това е голяма отговорност", каза президентът.

"Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация, защото на тези избори българите масово ги загърбиха, това трябва да тревожи всички", заключи държавният глава.

Президентът направи коментарите в резиденция Бояна, където участва в инициираната от него кръгла маса за модернизацията на българската армия на тема "Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти". На форума присъстват представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които готвят кадри в сферата на националната сигурност, както и на български компании от сферата на отбранителната промишленост.