Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България и се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна, съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е призовал всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. По думите му обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Преди няколко дни Радев и президентът на Полша Анджей Дуда призоваха в София украинските моряци да бъдат освободени. В момента и 24-имата моряци са в московски арест.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати още кораби в Черно море, но алиансът отказа с аргумента, че неговото бойно присъствие в района е достатъчно.

Има ли правителството ясна енергийна стратегия, пита президентът

Попитан за протестите на миньори в страната и за предстоящата му среща с представителите на синдикалните организации у нас, Румен Радев заяви, че напълно споделя тревогата на миньорите. "Със синдикатите и правителството сме на едно мнение - Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на целите. Това е моята позиция. Тя е отдавна известна, такава беше позицията и на служебното правителство", е посочил президентът.

Държавният глава е категоричен, че България трябва да съхрани работните места на миньорите, но очаква да види ясна политика и "ангажимент в стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняването на тези работни места на миньорите и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива". Затова аз имам въпроси и към синдикатите, и към правителството, и се надявам да ги разискваме, добавил Румен Радев.

В отговор на въпрос дали позицията, която ще отстоява в Катовице, е координирана с правителството, Румен Радев е подчертал, че е получил целия пакет документи, приет от Министерския съвет, както и изказване за форума, което е ревизирал, защото не е достатъчно убедително. "Днес ще го предложа на синдикатите", посочил президентът и допълнил, че до момента не е чул ясна и категорична позиция от страна на българското правителство за развитие на сектора на енергетиката в стратегическа перспектива.

Изказването на Радев идва часове, след като парламентът одобри актуализираната енергийна стратегия, промените в която предложи Министерският съвет.