НАТО заяви, че вече разполага с достатъчно силно присъствие в Черно море, след като украинският президент Петро Порошенко призова страните членки на алианса да изпратят там допълнителни бойни кораби заради напрежението с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката Оана Лунджеску заяви днес, че кораби на НАТО редовно патрулират и провеждат учения в Черно море. Лунджеску подчерта също, че кораби на НАТО са прекарали в Черно море 120 дни през тази година в сравнение с 80 през миналата.

Говорителката на НАТО посочи, че няколко страни членки на НАТО патрулират и извършват разузнавателни полети в небето над региона, а България, Румъния и Турция, които членуват в алианса и граничат с Черно море, разполагат със свое собствено военно оборудване.

Според Лунджеску "НАТО вече има доста силно присъствие в Черно море и ние ще продължим да правим оценка на присъствието си в региона".

Порошенко отправи призива си за НАТО да изпрати повече кораби в района по-рано днес в интервю за германския в. "Билд". На това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че искането на украинския президент "ясно цели да предизвика повече напрежение" и е водено от "предизборните и вътрешнополитическите мотиви" на украинския лидер.

Напрежението между Русия и Украйна в Азовско море ще бъде централна тема на срещата между министрите на външните работи на страните членки на НАТО и украинския външен министър Павло Климкин следващата седмица в Брюксел, съобщи Лунджеску, цитирана от Франс прес. На срещата ще бъде обсъдено и предложението на Петро Порошенко за разполагане на допълнителни кораби на НАТО в Черно море.