Граничната служба на Украйна забрани влизането в страната на мъже с руско гражданство на възраст от 16 до 60 години. Това съобщи днес шефът на ведомството Петро Цигикал, предаде ТАСС.

"На ГКПП са въведени засилени мерки за контрол. Към днешна дата е ограничено влизането на чужденци, на първо място граждани на Руската федерация. Забранено е да се пускат граждани на Русия на възраст от 16 до 60 години - лица от мъжки пол", заяви Цигикал на съвещание при президента на Украйна Петро Порошенко.

Централната избирателна комисия на Украйна взе междувременно решение да отмени насрочените за 23 декември избори за депутати в местните съвети и кметове на градове в 10 области, в които е въведено военно положение, съобщи агенция Укринформ.

Военното положение бе въведено на 26 ноември за 30 дни в областите Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Запорожска и Донецка, както и в района на Азовско море и Керченския проток.

Това стана след инцидента в Керченския проток, когато три кораба на военноморските сили на Украйна бяха задържани при преминаване през териториалното море на Русия. Според обясненията на официалните власти в Русия корабите са нарушили реда за преминаване на военни кораби. Трима украински военни бяха ранени при инцидента, а корабите бяха задържани за "нарушаване на държавната граница на Руската федерация" и бе възбудено углавно дело.

Всичките 24 украински моряци от трите украински кораба са преместени в Москва, съобщи днес за ТАСС кримският омбудсман Людмила Лубина. Те са арестувани до 25 януари. Заподозрени са в незаконно минаване на руската граница и ги заплашва наказание до 6 години лишаване от свобода. Засега не са им повдигнати обвинения.

На снимката: Украински танкове се прехвърлят в населени места край Азовско море и които са във военно положение