Европейският съюз се нуждае от много по-ефективен механизъм за вземане на решения, особено в кризисни ситуации. Нерядко кризите вече са факт, а в ЕС успяваме да постигнем консенсус за дадено решение след година. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига. Форумът за политически диалог обединява 14 президенти на държави членки на ЕС - Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция и тази година е посветен на аспектите на сигурността.

Българският президент подчерта, че дори и при наличието на кризи, които засягат всички държави членки, ЕС невинаги успява да бъде единен и да търси устойчиво и дълготрайно решение. По думите на Румен Радев това с особена сила важи по отношение на миграцията. "Ако вложим всичките си усилия в превръщането на Европа в крепост и не се обърнем към причините за миграцията, рискуваме да загубим тази крепост. ЕС трябва да изнася не само стоки, но и реално да подкрепи развитието на образованието, културата и социалната стабилност в държавите, от които произхождат мигрантите", подчерта президентът.

Снимка: БТА

Държавният глава призова страните членки да преосмислят следваните подходи към сигурността, която не зависи само от обмен на информация между службите за сигурност, но и от способността на ЕС да отстоява своите позиции в международен план. Според президента Радев без наличието на адекватен отбранителен капацитет, ЕС не е в състояние да осигурява сигурността на държавите членки в съседните региони, които продължават да генерират рискове и да провокират миграционни вълни.

Трябва да си отговорим и на въпроса дали имаме достатъчно адекватни механизми, за да идентифицираме и предотвратим потенциални кризи както извън ЕС, така и вътре в Европа, в отделните общества и по отношение на днешните социално-икономическите процеси, заяви още Румен Радев. Държавният глава добави, че държавите в света не се делят на големи и малки, а в зависимост от амбициите и целите, които си поставят в отстояване на своите интереси.

Снимка: БТА

По-рано при срещата си президентите на България и Италия подчертаха необходимостта от солидарност с държавите по външните граници на ЕС по отношение на миграцията.

Държавите по външните граници на Европейския съюз като България и Италия се нуждаят от солидарност и активна подкрепа от страна на своите партньори по отношение на миграцията. Тази позиция споделиха на среща в Рига президентите Румен Радев и Серджо Матарела. Двамата бяха единодушни, че без общ европейски подход този проблем ще продължи да разделя държавите от ЕС.

България и Италия имат отлично сътрудничество и ще продължат да разширяват партньорството си в сферата на отбраната и сигурността, беше позицията на двамата президенти. Откроен беше и приносът на Италия за модернизацията на българските въоръжени сили.

Серджо Матарела прие поканата на Румен Радев да посети страната ни за откриването на културно-информационен център на Италия в България, стана ясно на срещата. Активното сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата създава възможност за много по-активен обмен на студенти и е пример за увеличаващия се взаимен интерес към културите на двете държави.

"Много млади българи избират да получат висшето си образование и да работят в Италия, като впоследствие тяхната експертиза се влага в развитието на връзките между бизнеса и насърчава културния обмен. Те са истинският потенциал за последващото развитие на връзките между България и Италия", подчерта Румен Радев. Подчертано беше и значението на активния двустранен икономически обмен, който се равнява на 4 млрд. евро и също дава своя принос за изграждането на близките и приятелски отношения между България и Италия.