Президентът Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация на имотите на тракийските бежанци пред своя турски колега Реджеп Ердоган. 

Това съобщи държавният глава в историческата местност "Петрова нива", където участва в Националния възпоменателен събор по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, цитиран от пресцентъра на президентството.

"Тук, на легендарното тракийско "Оборище", предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях заяви президентът Румен Радев.

Според него справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас.

Вече съм поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължа да изисквам ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение", каза още президентът.

"Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие", обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.