Доброто представяне на "Демократична България" на Европейските избори е ясна заявка, че у нас вече има политическа алтернатива в център-дясно. Това коментира в изборното студио на bTV първият в листата на дясното обединение Радан Кънев.

Той подчерта, че ако в крайна сметка бъде избран, ще отиде в Европейския парламент. По първоначални данни близо две трети от гласувалите за "Демократична България" са използвали преференции. Означава ли това, че ще има пренареждане на листата? Кънев ще се съобрази с резултата: "Народна воля!".

Според него коалицията е провела много добра кампания, особено в края: "Кампания, която показва това, което искахме от хората - да покажат, че страната има нужда от алтернатива и промяна, а тази алтернатива посмъртно не може да бъде БСП. Ако тя е основната опозиция, ГЕРБ ще управлява вечно".

По думите му "Демократична България" вече е в "А" група на българската политика и тепърва ще надгражда - на местен и на парламентарен вот. Кънев подчерта, че е направена стъпка към консолидиране на дясното, но има още работа, за да може при подобен вот в ЕП да изпратят не един, а двама или трима представители.

Защо сякаш неочаквано ГЕРБ в крайна сметка срази БСП на днешните избори? "ГЕРБ спечели изборите заради обещанието за чистка. Ако тя не се случи, ги чакат много тежки времена", заяви Радан Кънев.

Над 50 на сто от нашите избиратели са се възползвали от преференциите, коментира по-късно пред БНР лидерът на ДСБ и член на Коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов в отговор на въпрос как преференциите могат да променят резултатите. Той настоя, че винаги са се борили за преференциите, за да могат хората да избират личности.

"Аз се надявам, че най-много преференции е събрал Радан Кънев. Той направи една чудесна кампания. Видя се, че е един високообразован човек, който много добре познава европейските институции", коментира Атанасов.

По думите му за коалицията е важно да има представител в ЕП, тъй като във външнополитически аспект това щяло да даде възможност за промяна на лицето на България. Той каза още, че ще се опитат да променят лицето на България, освен на европейско ниво и в самата ЕНП.

"Ние сме единственият конкурент на управляващите от ГЕРБ и не сме съгласни с начина, по който упражняват властта", коментира Атанасов.

Той допълни, че ще продължат битката и във вътрешнополитически план, тъй като системната корупция в България е резултат от начина на управление на ГЕРБ. По думите на Атанасов това е и основната причина за ниската избирателна активност на тези избори.

Атанасов изрази удовлетвореност, че са успели да консолидират дясноцентристкия вот.