Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев ще е водач на листата на обединение "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените" - б.р.) за предстоящите избори за Европейски парламент. Това обяви на пресконференция в националния пресклуб на БТА съпредседателят на "Демократична България" и лидер на партия "Да България" Христо Иванов.

Той подчерта, че решението за първите трима в листата е съгласувано от политическия съвет на "Демократична България". 

Втори в листата ще е дипломатът Стефан Тафров - кандидат на "Да, България", и Албена Симеонова, издигната от "Зелените". 

Стефан Тафров

Снимка: БТА

При представянето Иванов отбеляза, че излъчването на Кънев за водач на листата е много важна политическа задача.

"Ние инвестираме в обединението. Задачата на Кънев е да превърне ДСБ в притегателен център за десния вот, който да е алтернатива на ГЕРБ. Не сме направили компромиси, просто за да сме заедно, а за да гледаме напред", обясни Иванов.

Кънев пък заяви, че решението не е било лесно и е приел, въпреки че не се е готвил да участва в евроизборите, освен като застъпник на Светослав Малинов. Оказа се, че спряганият за водач Малинов, който и в момента е евродепутат, се е отказал да влезе в листата заради отсъствието му при гласуването за пакета "Мобилност" в Европарламента. Той не успя да участва в решителното заседание в понеделник заради закъснение на самолета си, но въпреки това беше критикуван.

"Убеден съм, че някои от нашите опоненти щяха да използват тази тема, за да дискредитират нашата листа", коментира самият Малинов, като призна, че отсъствието му от гласуването в ЕП е негова злополучна грешка и уточни, че лично е предложил мястото му да бъде заето от Кънев "в качеството му на изключително последователен лидер".

"Много лесно ми беше да убедя колегите. Това, което направи Радан през годините, показва най-високата степен на устойчивост", подчерта Малинов.

Самият Кънев пък добави: 

"Готов съм преди всичко да работя за това ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ, категорично да не допуснем центъра, дясното демократичното, проевропейското в българската политика да се асоциира с образа на Бойко Борисов. Чувствам се готов да работя за обединение на демократично мислещите избиратели в България, на хората в центъра и в дясното, които искат да бъдат представени в ЕП, там където се взимат все по-важни решения за съдбата на всеки един от нас, които искат да бъдат представени и в следващия български парламент, които искат да бъдат представени силно в местните органи на власт, защото кога с успех, кога с провал - това съм правил през последните десет години", каза още бившият депутат от Реформаторския блок.

"Готов съм за това България да бъде Европа. Да живеем със съзнанието, че Европа не е там, където отиват членовете на ЕП, където излитат два самолета дневно по трасето София - Брюксел. В Европа не се ходи на гости, но за да се постигне това нещо е необходимо тук в България, законът да се прилага по стандартите на Европа, образованието на децата ни да се случва по стандартите на Европа, възможностите за спорт и развитие на децата ни да се случват по стандартите на Европа. Ние да знаем, че не е необходимо да хващаме самолет, за да попаднем в Европа. Това е важното", допълни водачът на листата на "Демократична България".

Той информира още, че ДСБ, като член на ЕНП, е приела ангажимента да осигури участието на "Движение България на гражданите" (ДБГ) в коалиция за предстоящите избори, тъй като това е партия, която по думите му "споделя общо отношение към властта". Очаква се решението да бъде потвърдено утре на Национален съвет на ДБГ.

Пълният състав на листата ще е от 17 души. В нея ще бъдат привлечени и ключови фигури на гражданското общество.

"С надеждата за приятни изненади в листите, ние отлагаме и представянето в пълния й състав", уточни Кънев.

Стефан Тафров пък заяви от своя страна:

"Аз се включих в тази кампания, защото искам да пренеса пламъка на синята идея, която ми е толкова скъпа и в ЕП. На първите демократични митинги след падането на Тодор Живков, поне в София хората съвсем спонтанно, освен националните и сините знамена изнесоха и европейски знамена. Тогава ние, хората, които сега се наричаме демократична общност, казахме на Европа - ние сме тези, които ще вземете, ние сме тези, които гарантират свободна и демократична България. Това продължава да е така и сега".

Албена Симеонова заяви че в качеството си на биофермер от село Любеново, община Никопол, е може би единственият представител на българското село сред кандидатите за евродепутати.

Албена Симеонова е дамата в листата

Снимка: БТА

Междувременно заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подаде оставка като депутат, но ще продължи да води партията за вота, заяви пред журналисти в Поморие:

"Резултатите на ГЕРБ от тези евроизбори ще бъдат по-добри от всякога. Целта ни е да вкараме 7-8 депутати. Очакваме мръсна компроматна война от опонентите".

Той добави, че винаги преди избори срещу него имало атаки. И даде пример със случая в Костинброд. Цветанов подчерта, че е имал пълна подкрепа в партиен план.

Той информира, че утре на обяд в София ще бъде представена евролистата на ГЕРБ. Тогава щяло да стане ясно и кой ще е водачът.

"В нашата евролиста няма кандидати с повдигнати обвинения за пране на пари", подчерта Цветанов, имайки предвид Елена Йончева от БСП.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП има възможност за победа на предстоящите Европейски избори. Тя каза това в  разговор с Иън Макникъл, политик от Лейбъристката партия, бивш неин дългогодишен генерален секретар и член на Камарата на лордовете, съобщиха от партията. Именно Йончева беше избрана за водач на червената листа.