Стотици работници и служители от ВМЗ-Сопот излязоха на общо събрание на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" в двора на завода в обедната си почивка в знак на протест.

Причината е липсата на яснота ще бъдат ли изпълнени договорените с предишния мениджърски екип на предприятието увеличения на заплатите от 1 юни, каза Елена Петрова, председател на синдикалната организация на КНСБ в завода. По думите ѝ според споразумението трябва индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лева и отделно още толкова да се получават месечно под формата на ваучер за храна.

Все още нямаме никаква официална реакция на поканата ни за среща от страна на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, каза Петрова. По думите ѝ работниците са притеснени и настояват Нинова да им разясни лично какво предстои след смяната на мениджърския екип на дружеството. Притеснително е точно, когато предприятието бележи възход, да се случват такива промени, допълни Петрова.

Профсъюзите настояват в спешен порядък исканията им да се случат и всеки един работещ във ВМЗ-Сопот ЕАД да получи индивидуалната си заповед за повишаване на доходите му. По този начин няма да има ескалация на социалното напрежение в дружеството и синдикални действия. Спокойствието в колектива ще създаде увереност и в клиентите на ВМЗ Сопот ЕАД, с което ще се гарантира спазването на трайните работните места, казват синдикатите.

На трети юни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че заради влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, ръководството на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) е взело решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот.

Според Димитър Атанасов, председател на "Подкрепа" към ВМЗ-Сопот, изтъкнатите мотиви за смяна на ръководството са били прекалени.

"Не искам да коментирам нищо друго, но хората се смеят на това. Г-жа Нинова е тотално подведена. Надявам се да дойде, да седнем, да си изясним нещата, иначе другото е пагубно", каза Атанасов пред БНТ.

Кметът на Сопот Деян Дойнов също се обяви в подкрепа на протеста. Смята, че е нелогично това, което се предприема от страна на държавата - политическо назначение на няколко души. "Един от тях е участвал в разпродаването на публична собственост на община Сопот преди 8 години", каза той.

"Партийна личност в борда няма. Заводът си работи, продължава да работи. Не само че ще има заплати, но ще бъдат увеличени в най-кратко време. Ще подпишем нов КТД с увеличаване на възнаграждението на работниците. Така че те могат да бъдат спокойни", заяви вчера Корнелия Нинова и допълни, че ще разговаря със синдикатите във ВМЗ-Сопот в следващите дни.

Според нея отчетът на завода, представен в ДКК за първото тримесечие на тази година, е за загуба от близо 1.3 млн, лв. при завършване миналата година на печалба 3.5 млн. "Тук сме, за да стабилизираме държавните заводи, а не да ги разпродаваме и разпарчатосваме", обяви още Нинова, когато съобщи за смените.

Оръжейниците днес се заканиха, че ако министър Нинова не се срещне с тях, в петък ще излязат на протест и ще блокират подбалканския път София-Бургас.