Това съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. 

Проверката е предизвикана от сигнал на Националната мрежа за децата, че при три от проектите на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ - „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение” има съмнение за заобикаляне на закона.

Сигналът е подаден в петък, след като на 3 юни от МОН са качили всички одобрени 62 проекта от 133 подадени в срок. Стойността на програмата е 20 милиона лева.

Кунева обясни, че за да бъдат сключени договорите с одобрените кандидати, договорите трябва да минат през проверка от управляващия орган за двойно финансиране - за свързани лица и за други проблеми.

Това е част от процедурата за всеки проект, но в петък вечерта, след като бяха публикувани всички проекти в сайта на МОН, получихме сигнал от една престижна и сериозна организация - Националната мрежа за децата. В открит сигнал от организацията се посочва, че три от проектите са с едни и същи лица в управителните им съвети и прави впечатление, че сумата за проектите е доста сходна - около 500 000 за проект, обясни министър Кунева.

Тя съобщи, че първият проект е на сдружението с нестопанска цел "Детски свят - щастливо бъдеще" за 499 536 лева, вторият проект е на сдружението "Детско царство" за 499 665 лева, а третият проект е на сдружението "Детски усмивки" за 499 319 лева.

Тези неправителствени организации, които кандидатстват по тези три проекта, са регистрирани през август. По предварителна информация става въпрос за идентично написани проекти и за повтарящи се детски градини.

В насоките за кандидатстване е записано, че една организация може само веднъж да е водеща по един проект, а в този случай трите проекта са за по 500 000 лева или са за общо 1,5 милиона лева.

"Формално това е спазено, не един и същи човек е водещ, но всички хора от тези неправителствени организации - в едната са член, а в другата - са водещ. За мен, като юрист, това е заобикаляне на закона, това са едни и същи хора, просто с разменени позиции", коментира вицепремиерът.

Меглена Кунева отбеляза обаче, че пари не са отпуснати на тези три неправителствени организации, но не пожела да уточни къде се намират детските градини.

След подадения сигнал, по моя заповед, започна проверка на вътрешния одит и на инспектората на МОН дали тези три проекта са били класирани при надлежно спазване на процедурата и с оценка за класиране на проектите, каза министър Кунева.

Тя уточни обаче, че проверката ще обхване цялостната процедура, като ще включи всички 62 одобрени проекта.

"Ще направя всичко възможно програмата да тръгне, както трябва, да продължава и всеки лев да отива по предназначение. Тези проверки няма да се уморя да ги правя, както няма да се уморя да разглеждам и всеки сигнал, който идва отвън, за честността на процедурите", заяви вицепремиерът Кунева.

Тя уточни, че в рамките на осем дни ще има отговор от проверките на вътрешния одит и на инспектората.

"Ромските програми от години са свързани с проблеми, с наемане на професионални консултанти по проектите, които се повтарят, както и с професионални писачи на отчети и на проекти. Затова има основателни съмнения за тези три проекта", коментира министър Кунева