Протестна акция и синдикална елха, на която вместо играчки са закачени исканията - "Доходи за всички, а не за малцина", "Стига вече работещи бедни" посрещна народните представители пред парламента тази сутрин. По този начин от КНСБ призовават депутатите да направят необходимите законодателни промени, за да се гарантира увеличението на доходите на хората за следващата година.

Акцията на синдиката идва ден, след като парламентът гласува на първо четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха на работа, за да им връчат своите искания.

От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. Повишение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за работещите на терен са част от другите искания на синдиката.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов каза, че от синдиката са готови дори със законодателни предложения, за да улеснят депутатите в изпълнението на исканията.

"Вече повече от два месец настояваме за ръст на доходите, на МРЗ, искахме да има бюджет за догодина, очевидно няма да има, след като бе приет закона за удължаване вчера. Минималната заплата трябва да стане 850 лева - дали с този бюджет, дали с нов, няма абсолютно никакво значение за нас. Важното е хората да получат увеличение на заплатите. Днес носим конкретни законопроекти, които ще внесем и ще предложим на депутатите преди второ четене да внесат в деловодството. Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската директива, и с националните особености и с високата инфлация", заяви Костов.

Вместо подаръци под елхата им даваме искания, посочи още той той. 

Костов изрази притеснение, че доходите на хората са ниски, а това ще се усети по празниците. "Не можем да си позволим същите стоки и услуги за същата цена при намалена покупателна сила на парите", посочи той.

Снимка: БТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе при протестиращите и обяви, че има доста голямо съвпадение между исканията на левицата и синдикатите - например въвеждането на необлагаемия минимум, увеличение на МРЗ, ръст на втората година на майчинството до размер на минималната заплата. Нинова изрази надежда, че поне за част от исканията депутатите ще намерят решения в полза на "работеща България".

Междувременно парламентът включи в дневния си ред декларацията на "Продължаваме Промяната", с която НС настоява правителството да изпълни задълженията си и да внесе бюджет за догодина."За" гласуваха 113 народни представители, 104 - "против".

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подкрепи бившия си коалиционен партньор - "Продължаваме Промяната". По думите ѝ въпросът е не толкова до технология, той е много политически, икономически и социален, защото бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи и социални плащания, посочи тя. И обърна внимание, че при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, според БСП служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.