Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023-а година, служебното правителство ще внесе такъв бюджет. Това заяви президентът Румен Радев на среща с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

"Има остри противоречия в парламента, дали да остане удължителния закона за настоящия бюджет, или да се внесе базов бюджет за 2023 г. И ако се постигне такова единомислие и някакъв предварителен консенсус за "приличие" и "спасяване" на бюджета от едно предизборно наддаване, аз съм убеден, че правителството има достатъчно разум и ангажираност към хората да има повишаване на доходите, на социалните придобивки, на пенсиите, така че правителството да внесе такъв бюджет, който вие искате", каза държавният глава.

Срещата на синдикалните лидери с държавния глава се проведе непосредствено след края на протестния митинг и автошествие на двете конфедерации с искане за повишение на доходите заради инфлацията и спешно приемане на бюджет за 2023-а година.

Държавният глава сподели притесненията на синдикатите за инфлацията и доходите. Според думите му има страх от партиите да поемат властта през зимата.

В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и политическо лидерство и с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Всеки може да говори празни приказки "как иска да спаси българските граждани от студа, от глада, от страшната зима", каза президентът

Това е още един стимул и подканване към политическите партии да си влязат в ролята най-сетне, да намерят диалога, компромиса, консенсуса да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика по доходите и за развитието на българската икономика, заяви президентът.

Държавният глава посочи, че той е настоявал да се внесе базовият бюджет. Същевременно с това обаче заяви, че е длъжен да изслуша и министрите, но и партиите в парламента трябва да поемат ангажимент, за да не се окаже в безизходица следващото редовно правителство.

Политическите партии и лидери, които в момента най-много настояват да се внесе базов бюджет, те отрекоха този подход. Когато служебното правителство миналата година внесе такъв базов бюджет, същите хора го отхвърлиха и казаха "не ни интересува вашият вариант, изобщо не ни занимавайте с тези неща, ние можем да си направим бюджет, затова въвеждаме удължителен закон", те въведоха тази практика, посочи президентът. Даже някои политически лидери само допреди седмица казваха да не се помисля служебното правителство да разработва и да внася бюджет. На същите лидери може би им "замириса" на избори и сега тичат пред вятъра и казват "ние мислим за гражданите, внасяйте веднага бюджет", добави Радев. Трудно с такива нагласи, с такива политики може да се стигне до нещо продуктивно, обобщи президентът и заяви, че въпросът може да се реши с диалог.

Държавният глава се съгласи със синдикатите, че не трябва да има никаква либерализация на цените за битовите потребители.

"Ние сме длъжни и държавата е длъжна да държи максимално дълго битовите потребители да остават на регулирания пазар", категоричен беше Радев и добави, че нашите съседи са зависими от нас по отношение на електричеството.