Партия "Има такъв народ" се отказа от идеята за отлагане на гласуването по пощата и настоява то да бъде въведено на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако и третата политическа сила, избрана от президента, не състави правителство, това означава, че ще има предсрочен вот още през юли.

Промените, внесени днес от трима депутати - Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева, отменят вчерашното им предложение преди второ четене на Изборния кодекс, което предвиждаше експериментално гласуване по пощата само за президентските избори, без да се зачитат резултатите от него, съобщи Нова телевизия.

Според законопроекта на партията на Слави Трифонов отпадат ограниченията за секциите зад граница, създава се нов район "Чужбина", въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции, видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център.

Проектът предвижда и смяна на състава на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията ѝ в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe.

От партията предлагат в Изборния кодекс да бъде записано, че "пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на закона".

Правната парламентарна комисия в НС ще обсъди на второ четене проекта за промяна във вторник.