Тази сутрин служителите в централната сграда на Европейската комисия в Брюксел бяха посрещнати пред служебния вход от двайсетина млади българи, които протестират за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Те носят плакати с надписи "Мафия", "ЕС, не им вярвайте какво ви казват", както и импровизиран пътен знак "Забранено за октоподи".

Протестиращите работят в европейските институции и в големи международни компании. Те обещаха всяка сутрин да посрещат служителите на ЕК по този начин, докато правителството в България не подаде оставка.

Снощи няколко десетки българи в Брюксел освиркаха Пламен Орешарски пред сградата на българската мисия към Европейския съюз. Той им предложи да разговаря с група от техни представители, но получи отказ и скандирания "Мафия" и "Оставка".

Премиерът Орешарски е на първото си пътуване в това качество извън страната. В Брюксел той разговаря с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, а днес му предстои среща и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.