Протестът се разраства. Работниците от ВМЗ Сопот се присъединяват към протеста на миньорите и енергетиците. Това обявиха от двата синдиката във военнопромишленото предприятие.

В декларацията на синдикалните организации във ВМЗ се заявява: "Безусловно подкрепяме вашите протестни действия и исканията ви за преразглеждане на плана за справедлив преход".

"Ние ще сме до вас, когато и където е необходимо", декларират подкрепата си оръжейниците от ВМЗ.

 

Работници от завода преградиха Подбалканския път в подкрепа и в знак на солидарност с енергетиците. Това съобщи председателят на националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" Марио Нинов, който пристигна заедно с вицепрезидента на синдиката Йоанис Партениотис при протестиращите на АМ "Струма", цитира го "24 часа".

"Да вземем пример от протестиращите край Стара Загора, които не отстъпват и да не направим грешката, която направихте тук в петък и си тръгнахте. Хората там са твърдо решени, стоят там и няма да мръднат", каза вицепрезидентът на "Подкрепа". 

 

 И миньорите от Перник се включват в блокадата на "Струма"

Миньори и енергетици от Перник се присъединяват към колегите си от ТЕЦ "Бобов дол" и мините.

Перничани застават редом до дупничани на блокадата на АМ "Струма" край Дупница. Първите група протестиращи от мини Перник пристигна в следобедните часове. Очаква се във вторник сутринта, докарани с автобуси, към протеста на магистралата да се присъединят още техни колеги и енергетици.

Четвърти ден продължават блокадите на "Тракия", "Струма", Прохода на Републиката и протестите пред ТЕЦ-овете в страната, които работят на въглища. Миньори и енергетици не са съгласни с изпратения от правителството план за плавен преход и намаляването на мощностите, както и с териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. 

Те излязоха с шест искания към властта, за които са готови да се споразумеят с парламента. 

Първа точка от тях е осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната, второто искане е незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г.

Протестиращите настояват още за започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050г. със задължително участие на социалните партньори.

На четвърто място те настояват за отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026г. и то да бъде до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове на централите, мините и засегнатите общени в съответните региони с техните проекти, както и отпадане от тях на предприятие за конверсия на въглищните региони, са останалите две искания на протестиращите енергетици.