Граждани се събраха на демонстрация пред сградата на областния управител на област София по инициатива на "Боец" с настояване за незабавен демонтаж на Паметника на Съветската армия. Протестът е под надслов "Демонтаж на МОЧА. Продължаваме".

На плакатите им пишеше "Бутай МОЧА" и "МОЧА bg поzор".

Още снимки вижте тук>>

Неколкократно по време на демонстрацията организаторите призоваваха областната управителка Вяра Тодева да слезе при тях. Георги Георгиев от "Боец" пък беше допуснат вътре от полицаите, за да внесе исканията на гражданите - план за демонтажа на паметника, стъпка по стъпка.

Той обясни, че първата стъпка е поставяне на строителна ограда около целия обект с цел безопасност за гражданите, както и за осигуряване на нормална работна среда за работниците по демонтажа. Срокът за това е 23 август.

Втора стъпка е демонтаж на основната плоча на паметника със срок 25 август. Протестиращите наблегнаха, че тук най-важното е "демонтаж на срамния надпис, който позори българския народ, който учи на робство българския народ".

Снимка: БТА

А междувременно ПСМ днес осъмна отново с поражение - издълбани бяха букви именно от надписа, който гласи, че е изграден от признателния български народ. 

Снимка: Булфото

 

Следващата стъпка в плана на "Боец" е демонтаж на всички приземни елементи на обекта. После идва ред, по думите на Георгиев,  областният управител да издаде заповед за определяне на площадка за временно преместване, за да не се бави изпълнението.

Снимка: Булфото

Последната стъпка е демонтаж на скулптурната композиция на върха със срок до 9 септември. След днешното събитие внесохме и очакваме реализацията на тези стъпки, каза Георгиев.

Протестиращите, които не искат паметника в центъра на София, упрекнаха областния управител в манипулация и лъжи, че се търсел безопасен начин за гражданите при демонтажа. Разкритикуваха и районния кмет Трайчо Трайков, че бавел документацията на паметника.

Георгиев е категоричен, че отговорността сега е на областния управител, след като има решение на Министерския съвет. Ще започнат протестни акции и пред партийните централи, предупреди той, като подчерта, че сегашното управление заявява себе си като евроатлантическо, но балансира между някакви други интереси. Това евроатлантическо управление се държи като балансьор на враждебна за България балансьорска позиция, изтъкнаха демонстрантите.

"При предишната ни акция тук ние се качихме тогава и направихме среща с Тодева. За съжаление, нищо от поетите ангажименти и отговорности не се случи", каза Георгиев пред медиите. По думите му затова са били принудени да продължат с техния граждански натиск и са обявили днес първата ефективна блокада, макар и временна, на входа на Областната администрация, и отново са поканили Тодева да слезе при тях.

Протестът беше излъчван в реално време и през страницата на "Боец". Демонстрантите скандираха "Демонтаж".

Скрийншот: Фейсбук

Протестиращите обещаха, че ако "МОЧА остане, граждански мир тук няма да има. "Дъвчат като дъвка тази тема преди избори, минават изборите, процесът вече е необратим", упрекна управляващите Георги Георгиев.

А докато "Боец" и съмишленици протестираха пред областната управа, политици от "Левицата" продължават да са разпънали палатките пред монумента, за да го бранят от демонтажа. Преди ден кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че две-три палатки няма да спрат властите, които с аргумента за безопасността на гражданите, се готвят да оградят съоръжението и да няма достъп до него.

Снимка: Булфото

Формацията се противопоставя на провокациите и на натиска от столичните кмет, областен управител и политическата десница за премахването на монумента от центъра на София, заявиха за медиите от "Левицата". Цялото ръководство се събра пред паметника още сутринта, като подкрепата си заявиха и представители на градската организация на БСП и Възраждане.

Пред медиите Мая Манолова заяви, че вдигнатият от ЛЕВИЦАТА! палатков лагер в защита на Паметника на Съветската армия преди 9 дни ще остане там толкова, колкото е необходимо - докато опасността от унищожаването му изчезне. Тя отбеляза, че това е последен отчаян опит на десницата за политически предизборен дивидент, чрез унищожаване на паметта.

Снимка: Левицата