Протестно автошествие в София под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България" организират от КНСБ.

Митингът ще започне в 10.00 часа до сградата на Народното събрание от страната на площад "Княз Александър I".

След провеждането му от паркинга на площад "Княз Александър I" в 11.00 часа ще започне протестно автошествие по централни столични булеварди и улици.

"Готови сме за ефективни стачни действия в София и по Коледа може да няма столичен градски транспорт", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Исканията на сектора са за по-високи заплати.

Подобни искания имат и заети в сферата на здравеопазването, служители на Агенция "Пътна инфраструктура" и на тази за борба с градушките.

"Тези 450-500 милиона, които са ни необходими за всички тези системи, са възможни на фона на 81-милиардния бюджет", смята синдикалистът. Протестът е знак за това, че не сме съгласни със случващото се - не са заложени пари в план-сметката за тези сектори, посочи Димитров.

От синдиката смятат, че тези 450 млн. лв. могат да бъдат набавени от капиталовите разходи.

Според изчисленията на синдиката 37 млн. лв. са нужни за градския транспорт в столицата за 15-процентно увеличение на заплатите, малко над 100 млн. лв. - за ръст на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лв. за увеличение на непадагогическия персонал. 100 млн. лв. са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лв. за ръст на заплатите на специалистите в училищно и детско здравеопазване и 40 млн. лв. за Спешна медицинска помощ, диспансерите и регионалните здравни инспекции.

"Искаме увеличение поне с 10% на заплатите в агенциите към социалното министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше ръст на възнагражденията, не се предвижда такъв и през 2024 г. поне на този етап", каза вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов.

За по-високо заплащане в Националния осигурителен институт също настояват от синдиката. Търсят се средства и за висшите учебни заведения. Капитанов спомена, че за културата вече има "някакво развитие", но отбеляза, че исканията на КНСБ са за 75 млн. лв.

От КНСБ считат, че в БНР, БНТ и БТА също е необходим ръст на заплащането. Допълнителни средства се очакват и за агенциите в сектор "Земеделие", посочи Капитанов.

На протестния митинг синдикатът ще заяви и позицията си за отлагане на либерализацията на електроенергията за битовите потребители и за ясно бъдеще на енергийния комплекс "Марица Изток". От КНСБ настояват и за пълно транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати. Капитанов изрази надежда, че до края на годината ще има приет държавен бюджет за 2024 г.

Протестното шествие на КНСБ в София тръгва от паркинга пл. "Княз Александър I" , след което ще премине през пл. "Независимост"- бул. "Цар Освободител" - Орлов мост - бул. "Цариградско шосе" - пл. "Площад на авиацията" - бул. "Цариградско шосе" - Орлов мост - бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - НДК - бул. "България" - бул. "Акад. Иван Гешов" - бул. "Цар Борис III" - пл. "Руски паметник" - бул. "Ген. М.Д. Скобелев" - ул. "Опълченска" - бул. "Тодор Александров" - пл. "Независимост".

Докато тече акцията на КНСБ е предвидено извънредно заседание на парламента за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г.