Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори. Проверката е възложена на ДАНС, съобщи БНР.

От държавното обвинение са се самосезирали по нейните думи, както и заявеното от зам.-председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс, уточняват от Софийската градска прокуратура. Оттам добавиха, че проверката е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност".

По време на 12-часовото заседание на Народното събрание в петък Свиленски заяви от парламентарната трибуна, че Кирил Петков е предложил да предостави кодовете за машините на БСП, ако те си изтеглят закона с поправките за връщането на хартиената бюлетина.

Петков отрече и обяви в пленарната зала, че ще заведе иск срещу Георги Свиленски, след което соцдепутатът обяви, че не отказва от думите си и те са били изречени в пленарната зала пред "два реда депутати".

В неделя соцлидерката потвърди, че тя също е чула думите на бившия премиер, а самият Петков излезе със своята версия на случилото се. В Пловдив, Корнелия Нинова коментира, че не може да тълкува какво е искал да каже Кирил Петков във връзка с изнесената информация от Свиленски за даване на кодове. "Свидетел съм, че той каза "Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете", каза Нинова и добави: "Какво той е имал предвид, да си обяснява".

"Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск", каза Кирил Петков преди ден по бТВ.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов напомни още по време на дебатите в залата, че тъй нареченият код се съхранява в ЦИК, а от фирмата, която отговаря за машините, "Сиела Норма" обясниха, че един код не е достатъчен за манипулация.

"С нито един от двата вида КОД - изходен и двоичен, не може да се манипулира вотът. Единствено ако някой започне да продава изходният КОД, може да има проблеми с авторските права", заяви в понеделник по Нова телевизия изпълнителният директор Веселин Тодоров.

"Има кодове, които е хубаво да не притежава всеки. На машините може да работи само нещо, подписано със специален ключ. Той се генерира от ЦИК. Не би трябвало никой друг да има достъп до него. Само неговото притежание обаче не е достатъчно да се манипулира вотът", категоричен е шефът на "Сиела Норма".