"Не мога да повярвам, че се налага да се съглася с БСП, висша степен на корупция е да откраднеш изборите". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира възникналия конфликт между бившия премиер Кирил Петков и народния представител от "БСП за България" Георги Свиленски относно твърдението на Свиленски, че Петков "държи кодовете на машините" за изборите. 

Бившият премиер беше в Стара Загора по повод Есенната регионална академия на "Жени ГЕРБ", предаде БТА.

"Ако Свиленски беше казал, че Борисов като премиер е държал кодовете, днес щеше да има протести и какво ли не", каза той и подчерта, че това е доказателство за политическата изолация, в която се намира ПП.

Борисов посочи още, че той е "за" машинното гласуване и напомни, че то е въведено от ГЕРБ. "Само че дойдоха хора, които твърдят, че държат кода. И аз съм склонен да вярвам на Свиленски", каза той.

"Не е нужно да говорим, когато коалиционните партньори си говорят. Толкова е по-голяма разликата между нас и тях, че каквото и да откраднат, каквито и кодове да държат, с машини, без машини, ГЕРБ е първи. Ако прокуратурата слуша, ако БОП слуша, това е търговия с власт. Един от двамата трябва да понесе наказателна отговорност", добави лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ако имам тази възможност, за 15 до 30 дни ще реша проблема с миграцията, каза още Борисов.

"Навсякъде в Европа даваха за пример България и Борисов с най-добре охраняваната шенгенска граница без никакви бежанци, а вижте в момента какво става, когато ГЕРБ не е на власт. Сега врим от бежанци. Кой допусна това?", коментира той, цитиран от БТА.

Борисов беше категоричен, че в Европа трябва да се върнат на власт системните партии, каквато е ГЕРБ.

Той определи управлението на "Продължаваме Промяната" като "тежка корупция, огромна инфлация, огромно обедняване, изцяло неохранявана шенгенска граница".

"Аматьори си позволяват да дават оценка на ГЕРБ. Днес излезе оценката на Стандард енд Пуърс, която посочва, че растежът през следващата година ще е по-малко от един процент при инфлация от 15 на сто. Разбирате ли какво ви причиниха те за две години. Всичките икономически желания на ПП не могат да се осъществят при такъв нисък растеж и инфлация над 15%. Това на английски се нарича disaster, а на български - катастрофа", каза още той.

Според лидера на ГЕРБ това са две несъвместими неща. От думите му стана известно, че според него България няма да влезе в еврозоната и вече трябва да догонва Румъния, като даде пример, че преди две години "ние първи влязохме в чакалнята на еврозоната".

Борисов смята, че има изход от политическата криза. "Шанс има сега след подписване на документ, в който ясно да се посочва какви задачи ще има правителство, и то да бъде с мандат шест месеца или най-много до местните избори. Това е техническо правителство, което трябва само да свърши едни задачи. Така няма да се оцапаме с коалиции, които не искаме", коментира още той.

На срещата присъства още Норберт Бекман - Диркес, ръководител на офиса на фондация "Конрад Аденауер" в България. Той определи настоящия момент като изключително важен за политиката не само в България, а и в целия свят.