От "Продължаваме промяната" отрекоха обвинението на БСП, че техният лидер Кирил Петков държи кодовете за машините на вота. То прозвуча от парламентарната трибуна, направи го зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

На въпрос на водещия Бойко Василев дали Кирил Петков наистина е казал на БСП, че държи кодовете и ще им ги даде, ако оттеглят поправките за връщането на хартиената бюлетина, Гюров заяви: "Аз не мога да кажа какво е казал".

"Този код е наличен в ЦИК и всяка партия може да отиде и да се запознае, а притесненията на Свиленски също са несъстоятелни", заяви Гюров в "Панорама" по БНТ, докато през това време седми час продължаваха извънредно дългите дебати по промените в Изборния кодекс на второ четене. 

Но същевременно изведе аргументи за това, че няма как от ПП и ДБ да са манипулирали резултатите, защото тогава нямаше да са на второ място едните, а другите - да са шеста по големина група.

"Възможно най-ясно и категорично - няма начин този код и резултатите да бъдат манипулирани. Той се контролира от ЦИК. Ако ние имахме достъп и го манипулирахме, дали щяхме да бъдем втора политическа сила?", попита риторично Гюров. И добави, че дали ДБ, които имаха министър на електронното управление в лицето на Божидар Божанов, щяха да са едва шеста парламента група.

"Това са несъстоятелни доводи на ГЕРБ, да хвърлят димки и да избягат от отговорност", обобщи председателят на ПГ на ПП, визирайки нежелание на първия мандатоносител да прави правителство.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която също беше в студиото, опонира, че самият Божанов е признал в пленарната зала, че манипулирането на машините е възможно.

"Не чухте ли от Божанов в залата, че може?", прекъсна го тя. 

Атанасова изрази възмущението си от разкритието на Свиленски за кодовете на машините.

"Преди два часа от парламентарната трибуна прозвучаха обвинения към бивши коалиционни партньори. От г-н Свиленски се чу как г-н Петков оферира БСП, ако се откажат от бюлетините с думите: "Оттеглете закона и ще ви дам кода", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

"Би следвало въпроснит код да е в ЦИК. Има флашки, в които се пази паметта от изборите. По-важно е как може бивш министър-председател да поставя подобен ултиматум? Това е най-тревожното. Никога не сме имали гласни доказателства, изказани в пленарна зала, изказани от доскорошни партньори. Нашите избиратели, а и на други парламентарни групи имат съмнения в машините. Няма контрол над данните в тези машини, освен информацията в ЦИК, която се публикува", коментира тя.

Андрей Гюров пък продължи по адрес на трите формации зад хартиената бюлетина, че "това, което се случва, е един опит да бъде откраднат гласът на гражданите". "Единствената цел е да се усвояват данъците на българските граждани", добави той.

Гюров потвърди, че "хипотезата за кабинет на малцинството не е приключила". "Ние сме готови да поемем тази отговорност", каза още той за готовност да оползотворят втория мандат и обвини, че именно ГЕРБ бягат от нея. Той продължи с обвинения по адрес на партията на Бойко Борисов, като заговори за чувалите от магистрала "Хемус", с които били вдигнати хотели във Велинград, добави кюлчетата от спалнята на лидера на ГЕРБ и за пореден път отрече твърденията за нередности по меморандума с "Джемкорп", като уточни, че е прекратен.

В този момент Атанасова му отправи предупреждението, че ГЕРБ може да му заведе дело за клевети по адрес на партията.

"Г-н Гюров, предупреждавам ви най-официално, че Бойко Рашков вече е страна по заведен иск от партия ГЕРБ за подобни думи, изказани в друго предаване", каза тя.

Андрей Гюров се учуди какво е казал, което да е за съд, а депутатката от ГЕРБ уточни: "За чували, "Хемус" и всичко останало. Гюров обясни, че говори от името на българските граждани.

"Вие не ги представлявате, ако обичате. Както и да престанете да говорите, че ГЕРБ е немощна да състави правителство. Ние сме го правили три пъти и 12 години. Вие успяхте само 7 месеца. Това не е политически разговор и коректен разговор между политици, това е злоупотреба с право", ядоса се лидерката на ПГ на ГЕРБ, а в този миг водещият на "Панорама" уталожи градусите в студиото с репортаж.