Специализираната прокуратура ще привиква депутати за снемане на сведения, ако наблюдаващият прокурор прецени, че това е нужно по време на проверката по повод публично изнесените данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на Христо Кръстев. 

По-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали и е образувана проверка по повод твърденията на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който преди дни обяви, че зам.-председателката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева е оферирала крупната сума от 500 000 лева, за да разцепи групата на ИТН.

"След като има изнесена информация, ние трябва да се самосезираме и това сме и направили. Следва да изясним каква е обективната действителност", коментира още Кръстев.

Срокът за извършване на проверката е 2 месеца, но може да бъде удължен с 1 месец.

Говорителят на Спецпрокуратурата уточни, че неприкосновенноста на депутатите забранява те да бъдат арестувани и срещу тях да бъде възбудено наказателно производство, но не забранява те да бъдат разпитвани

"Това не е наказателна производство, а проверка по реда на Закона за съдебната власт. Наблюдаващият прокурор може да прецени да снеме сведения от някои от народните представители", обясни той и допълни, че всички лица, които имат нещо общо с този казус ще бъдат разпитани по преценка на наблюдаващия прокурор.

Когато прокурорската проверка приключи, наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК.